Ребић: 300.000 прекршајних пријава због прекорачења брзине

БЕОГРАД: Директор полиције Владимир Ребић изјавио је данас у Суботици да је неприлагођена и недозвољена брзина кретња возила једна од основних узрока саобраћајних незгода са најтежим последицама и да је зато контрола брзине важна како би се сачували људски животи. 
saobracaj pixabay
Фото: pixabay.com

Приоритет у раду саобраћајне полиције у Србији је контрола брзине кретања. Анализе су показале да је у око 50 одсто случајева узрок саобраћајних незгода са најтежим последицама недозвољена и неприлагођена брзина, прецизирао је Ребић на међународном Симпозијуму унапређења полицијских послова безбедности саобраћаја, на коме учествују представници 14 саобраћајних полиција различитих држава.    

Према његовим речима, саобраћајна полиција је током прошле године због прекорачења брзине кретања поднела око 300.000 прекршајних пријава, што чини готово једну трећину свих саобраћајних прекршаја који су откривени на територији Србије.  
Ребић је истакао да је Управа саобраћајне полиције последњих година предузела низ мера како би смањила број страдалих у саобраћају, првенствено усмерних на контролу брзине кретања, међу којима је издвојио мерење брзине у ноћним условима, ангажовање и набавку већег броја квалитетно опремљених пресретача, као и већи број радарских уређаја. 

Као једну од мера, Ребић је истакао и успостављање система мерења средње брзине кретања на аутопуту, које се примењује од септембра ове године.    
Увођењем ових мера, Министарство унутрашњих послова превенствено жели да делује превентивно, да утиче на свест возача и да их убеди да постоји велика вероватноћа да ће бити санкционисани уколико не поштују прописе, нагласио је директор полиције. 

Неприлагођена и недозвољена брзина кретња возила једна од основних узрока саобраћајних незгода са најтежим последицама...

Говорећи о кампањама које Министарство спроводи у циљу повећања безбедности саобраћаја, Ребић је истакао и акцију 1.000 младих возача, у оквиру које је у сарадњи са НАВАК-ом око 2.000 возача са пробном возачком дозволом прошло кроз додатну едукацију и тренинге безбедне вожње. 
Ребић је указао да млади возачи који су прошли кроз овај програм нису учествовали у саобраћајним незгодама са смртним последицама, као и да су у мањем проценту били починиоци прекршаја. 

Пожелевши учесницима Симпозијума успешан рада, Ребић је се захвалио фондацији Ханс Зајдел која 15 година уназад подржава одржавање овог Симпозијума, који је по његовој оцени, један од најзначајнијих стручних скупова у области безбедности саобраћаја у овом делу Европе.
Директор полиције је изразио уверење да ће позитивна искуства која ће бити размењена и на овогодишњем Симпозијуму бити од користи за имплементацију у пракси и законодавству.

EUR/RSD 117.3357
Најновије вести