Продужен екстрадициони притвор хакерима за још два месеца

БЕОГРАД: Посебно одељење Вишег суда у Београду продужило је данас за још два месеца притвор за седам, од укупно 11 окривљених, чије изручење траже Сједињене Америчке Државе због сумње да су учествовали у рачунарскпј превари путем лажних инвестиционих платформи.
sud.
Фото: Tanjug/ video arhiva

Ова одлука је донета након што је у петак Апелациони суд усвојио жалбе њихових адвоката и укинуо решње којим им је притвор био продужен, наложивши поновно одлучивање.

У притвору остају и друга тројица окривљених, док се једна осумњичена налази у кућном притвору.

У саопштењу Вишег суда се прецизира да је кривично ванпретресно веће суда данас продужило притвор према У.С, Н.К, А.С, А.СЕ, М.М, Н.Д и Н.М за још месеца услед постојања особитих околности које указују на опасност од скривања и бекства.

По овом решењу притвор може да им траје до 30. јануара 2021. године, када ће бити преиспитани разлози за притвор.

Најдуже, притвор може да траје до извршења одлуке о изручењу, али не дуже од годину дана од дана притварања, а то је 24. јул 2021. године.

Приликом доношења одлуке о продужењу притвора, кривично ванпретресно веће је, поред опасностиод бекства, имало у виду и да је у односу на њих 23. октобра донето решење којим се утврђује испуњеност претпоставки за изручење САД ради вођења поступка пред Окружним судом Сједињених Америцких Држава у Северном округу у Тексасу.

Против овог решења дозвољена је жалба Апелационом суду у Београду у року од три дана.

Укупно 10 окривљених је у притвору по молби САД за њихово изручење, док је осумњиченој држављанки Филипина са боравишем у Нишу, Ксенији Ф.А.К, крајем октобра укинут притвор и одређен кућни притвор, јер је очекивала порођај.

Посебно одељење Вишег суда Београду је 23. октобра утврдило да су испуњене законске претпоставке за изручење свих 11 окривљених, од којих се њих 10 противило изручењу, док је један окривљени А.С, претходно дао сагласност за изручење.

На ово решење, окривљени и њхови адвокати имају право жалбе, а оне се очекују да стигну у Апелациони суд.

У сваком случају, коначну одлуку о изручењу донеће министар правде Србије.

Посебно одељење Вишег суда је утврдило да су испуњене претпоставке за изручење Кристијана Крстића, његове супруге Ксеније Ф.А.К, М.П, У.С, Н.К, А.СЕ, М.М, Н.Д, Б.Р. и Н.М ради вођења поступка пред Окружним судом у Северном округу у Тексаса.

Тескашки суд их терети за "заверу у извршењу преваре која укључује електронску комуникацију" и због "завере у прању новца" према законима САД.

Након њиховог хапшења је саопштено да се свих 11-оро сумњиче да су као организована криминалана група од 2011. године до јула ове године, учествовали у стварању, промовисању и организацији најмање 16 лажних инвестиционих платформи користећи се интернетом и онлајн веб страницама, чиме су прибавили противправну имовинску корист од преко 70 милиона долара.

Ова група је, како се сумња, проналазила инвеститоре широм света, укључујући и оне у Северном округу државе Тексас, који су инвестирали у лажне инвестиционе платформе за бинарне опције где су припадници групе стварали лажне трговинске трансакције, лажне потврде о подизању новца као и лажне потврде о пребацивању новца.

Припадници организоване криминалне групе су пристали да инвестирају, служећи се лажним идентитетима и користећи лажне титуле, путем емаил-а или путем видео-конференциских веза упућивали да пребаце своје "инвестиције" на међународне банковне рачуне повезане са организатором ове групе.

Након тога група је по налогу организатора затварала ове лажне инвестиционе платфоме и након неког времена поново отварала нове са истим већ разрађеним методом рада.

Сумња се да су организатор и припадници ове групе прибавили противправну имовинску корист у износу од преко 70 милиона долара.

EUR/RSD 117.5697
Најновије вести