Пожар у специјалном резервату природе код Зрењанина

Пожар који је у недељу избио на подручју Специјалног резервата природе „Царска бара”, трајао је целу ноћ, а ватрогасне једнице су се и данас бориле с ватреном стихијом, али је она под контролом.
Požar u specijalnom rezervatu prirode „Carska bara“ kod Zrenjanina Foto: Dnevnik.rs
Фото: Пожар у специјалном резервату природе „Царска бара“ код Зрењанина Фото: Дневник.рс

 Како сазнаје „Дневник” с лица места, ватра је захватила трску и брзо се проширила на већу површину.

„ У оваквим условима тешко је гасити ватру јер трска брзо гори, а терен је неприступачан и свуда около је блато па се води рачуна о томе да неко од ватрогасаца не би настрадао“,каже за „Дневник“ добро обавештени извор, додајући да је пожар од јутрос под контролом, али да су се ватрогасци још увек борили с ватром да се не би ширила даље.Како нам је речено у Специјалном резервату природе „Царска бара”, ватра није стигла до самог излетишта.

Због неодговорних појединаца, који пале стрништа, у атару Стајићева, Перлеза и Белог Блата, горело је више од 800 хектара

Због неодговорних појединаца, који пале стрништа, у атару Стајићева, Перлеза и Белог Блата горело је више од 800 хектара земљишта, шума, њива, али и заштићеног природног подручја „Царска бара”. Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић је био на терену, а хитно је заседао и Штаб за ванредне ситуације с представницима месне заједнице Бело Блато, Града Зрењанина, Сектора за ванредне ситуације, полиције и Комуналне полиције.

Фото: Dnevnik.rs

Додатни проблем на терену правио је јак ветар, а у гашењу пожара учествовало је десет возила добровољних ватрогасних дружина и пет возила професионалних. Ангажовани су били и пољопривредници, који су тешким машинама разоравали заштитни појас да би се спречило даље ширење ватре. Акцију је координирала Ватрогасно-спасилачка бригада, а Бело Блато за сада није угрожено. Десет ватрогасних возила је у приправности.

Фото: Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић на терену са ватрогасцима Фото: Дневник.рс

Доћи у понедељак ујутро до Белог Блата било је права авантура, кажу сведоци. Директор белоблатске школе Милан Недељков каже, не улазећи у разлоге – а смислени свакако не могу бити – да је та паљевина права еколошка катастрофа.

„И не само еколошка“, није крио огорчење Недељков. „Угрожени су били и животи људи! Простор Царске баре, бар оно што је било видљиво, горео је пуним интензитетом. Од рибњака па све до улаза у Бело Блато димни зид, попут оловне завесе, био је безмало непремостива баријера. Угарци, дим и ветар стварали су праву пометњу у том простору. Шта је све страдало у том биотопу можемо само нагађати. Само се надамо да неке аутохтоне биљне врсте неће дефинитивно нестати из те арее. И животињском свету прексиноћ није било лако. Прави егзодус. Вероватно је и од њих неко платио животом ту ватрену харангу. Страшно! Да ли и довољно упозоравајуће, не знамо!? А природу, која је залог нашег опстанка, тако немилосрдно уништавамо.

Фото: Ватрогасна возила у приправности Фото: Дневник.рс

Пожар је у недељу избио и у околини Елемира, код Бабатова, а горели су трава и ниско растиње. Ватрена стихија је захватила и околне викендице па на некима од њих има и видљивих оштећења.

Претпоставља се да је узрок пожара паљење стрништа на њивама.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести