Почиње суђење за Јовањицу 2

БЕОГРАД: У Специјалном суду у Београду припремним рочиштем сутра треба да почне суђење окривљенима у предмету познатом као "Јовањица 2", међу којима је и пет припадника БИА и МУП-а.
sud, freeimages
Фото: freeimages.com, ilustracija

Припремно рочиште је планирано за петак и биће затворено за јавност.

На њему ће се утвђивати који ће се докази изводити током суђења, а окривљени ће се кратко изјаснити о кривици. Након овог рочишта суд ће заказати почетак суђења које ће бити отворено за јавност и на којем ће окривљени моћи детаљно да изнесу своју одбрану.

Првооптужени у овом случају, као и у "Јовањици 1", за које је суђење већ у току, јесте Предраг Колувија, власник пољопривреденог добра "Јовањица".

Одлука о спајању ова два поступка требало би да буде донета након што се одржи припремно рочиште.

Тужилаштво за организовани криминал подигло је оптужницу за “Јовањицу 2” против Колувије и још осам окривљених, који су били ухапшени у јулу 2020. године у наставку истраге у вези са производњом марихуане на имању "Јовањица".

Поред Колувује, који се терети као организатор ове групе, оптужени су и Александар Тошић, Бранислав Радосављевић, Радован Бојовић, Милан Кендија, Саша Вујисић, Зоран Баштовановић, Милош Теофиловић и Славиша Милинковић.

Колувија је и даље у притвору, Вујисић је у бекству, а остали оптужени се бране са слободе.

Предраг Колувија терети се за удруживање ради вршења кривичних дела и фалсификовање исправе, док му се за неовлашћену производњу и стављање у промет опојних дрога већ суди у другом поступку који је покренут у новембру 2019. године.

Александар Тошић оптужен је за удруживање ради вршења кривичних дела у стицају са кривичним дело недозовољена произоводња и стављане у промет опојних дрога, као и због кршења Закона о тајности подата у продуженом трајању.

Бранислав Радосављевић терети се за удруживање ради вршења кривичних дела у стицају са кривичним дело недозовољена произоводња и стављање у промет опојних дрога, као и за неовлашћено држање и ношење оружја и елсполозивних материја.

Радован Бојовић и Милан Кендија оптужени су за удруживање ради вршења кривичних дела у стицају са кривичним дело недозовољена произоводња и стављане у промет опојних дрога, а Саша Вујисић за иста ова дела плус фалсификовање службене исправе.

Зоран Баштовановић и Славиша Милинковић терете се за удруживање ради вршења кривичних дела у стицају са кривичним дело недозовољена произоводња и стављане у промет опојних дрога, а Милош Теофиловић за иста дела плус посебни случајеви фалсификовања исправе.

Сви осим Колувије бране се са слободе, јер им је притвор укинут 18. септембра.

Полицајци и агенти Безбедносно-информативне и Војнообавештајне агенције оптужени су да су власнику "Јовањице" Колувији, док је узгајао више од тоне марихуане, пружали безбедносну и логистичку подршку.

Достављали су му поверљиве информације из полиције, обезбедили оружје, фалсификовану документацију да је припадник Војнообавештајне агенције и специјалне полицијске регистарске таблице.

Колувији још осам окривљених, који су били ухапшени у новембру 2019. године, суђење за нелегалну производњу 1,6 тона марихуане на "Јовањици" почело је у октобру 2020. године.

Колувијина одбрана темељи се на томе да су биљке које је гајио биле искључиво индустријска конопља, она која је у Србији законом дозвољена, а не индијска конопља, познатија као марихуана, како то тврди тужилаштво.

EUR/RSD 117.5713
Најновије вести