Пао авион код Ечке, погинуо пилот

ЗРЕЊАНИН: У авионској несрећи, јутрос око 8,30 сати у близини аеродрома Ечка, километар према Лукићеву, погинуо је пилот В. Б. (47), док је изводио акробатски лет.Пилот је настрадао у спортском авиону "Злин 526Ф". 
Aerodrom Ečka, Zrenjanin foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Истрага је у току, а обављаће је у два правца, једну ће водити истражни органи тужилаштва, а другу Центар за истраживање несрећа. Током истраге требало би да буде утврђено да ли је у питању механички квар или погрешна процена пилота.

Пилот Алексдандар Марић у изјави за Танјуг објашњава да "код одређених фигура које се изводе, мора добро да се прорачуна сигурна висина за безбедно извођење".

"Неки акробатски пилоти лете на минималној сигурносној висини да би авион извукли из неправилног положаја, што ниже. Тако делује ефектније на публику која гледа. То су фигуре које пилоти изводе на аеромитинзима, рецимо", каже Марић.

Напомиње да је погрешна процена може да буде кобна.

"Ако се погреши у прорачуну, онда авион нема довољну висину да се извуче и урдари у земљу. Таквих трагедија било је доста у свету", каже Марић за Танјуг. 

Инспектори Центра за истраживање несрећа у саобраћају кренули су на лице места како би обавили увиђај, казао је рпетходно за Танјуг директор Центра за истраживање несрећа у саобраћају Небојша Петровић. 

Навео је да је авион "злин 526Ф" пао у 8.30 у реону аеродрома Ечка.

Пинк је пренео да је спортски авион којим је управљао пилот Владимир Булат (47), пао је јутрос код спортског аеродрома Ечка код Зрењанина. 

Булат, који је иначе председник Аероклуба Зрењанин, изводио је акробатски лет. Авион је изненада пао и предњим делом се забио у земљу на дубини од око два метра.

EUR/RSD 117.3664
Најновије вести