Наставак суђења Симоновићу одложен за 12. децембар

БЕОГРАД: Наставак суђења донедавном председнику општине Гроцка Драгољубу Симоновићу због сумње да је друге оптужене подстрекавао да у знак опомене запале имовину Милана Јовановића, новинара портала "Жиг инфо", 12. децембра 2018. године, одложен је данас у Другом основном суду у Београду.
Dragoljub Simonović Foto: Tanjug/ S.Radovanović
Фото: Драгољуб Симоновић Фото: Танјуг/ С.Радовановић

Суђење је одложено за 12. децембар због недоласка једног од окривљених у том процесу Игора Новаковића, који је изостао због болести.

На суђењу се очекивало да ће Симоновић и остали изнети своје детаљне одбране.

Он је на почетку суђења у целости негирао кривично дело.

Остала тројица оптужених Александар Маринковић, Игор Новаковић и Владимир Михаиловић, који се терете за кривично дело "тешко дело против опште сигурности" делимично су признала кривично дело, наводећи да ће своје верзије догађаја описати у одбрани.

Друго основно тужилаштво оптужницом терети Симоновића због подстрекавања ово троје оптужених да запале имовину Милана Јовановића.

Тужилаштво тврди да је Симоновић подстрекао Михајловића да пронаде особу од поверења која би у виду опомене Јовановићу запалила аутомобил, дајући му прецизне податке о аутомобилу и где се он налази.

Према оптужници, Симоновић је за то понудио новцану надокнаду, након цега је Михајловић подстрекао Новаковића, а он за то ангажовао Маринковића, који је пристао да то уцини како би му Новаковић отписао дуг.

У оптужници пише да Маринковић 12. децембра 2018. године, око 03.20, у улици Гробљанска 21 дошао до гараже ошштећеног где се налазило путничко возило, циглом разбио прозор улазних врата гараже и у њу убацио молотовљев коктел, у пределу задњег дела возила, при чему се по поду пролио бензин, што је изазвало пожар у унутрашњости гараже и аутомобила.

Пожар се потом прошширио и на повезани стамбени објекат у наставку (кућу), "изазивајући опасност по живот и тело оштећених".

На тај начин им је причињена и штета великих размера од 5.648.299,63 динара, наводи тужилаштво у оптужном предлогу.

За Симоновића тужилаштво је у оптужници предложило суду да му изрекне казну од осам година затвора, за Михајловића и Новаковића, као саучеснике, казну од пет година затвора, а за Маринковића као извршиоца шест година затвора.

Тужилаштво је оптужницом такође предложило да се свој четворици изрекне и мера безбедности забране приближавања и комуникације са оштећеним Миланом Јовановићем и Јелом Дељанин.

Симоновић је 7. марта пуштен из притвора, у којем је био од 25. јануара.

Бојана Цветковић Шијачки је раније признала је да је помогла у паљењу куће новинара, а после закључивања споразума о признању кривичног дела с Другим основним тужилаштвом у Београду, осуђена је на шест месеци кућног затвора са електронским надзором и новчану казну од 50.000 динара.

Јовановић је од почетка тврдио да је нападнут искључиво због свог писања о аферама председника Општине, који је иначе био и члан Главног одбора СНС-а.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести