Наставља се суђење оптуженима за убиство Ивановића

ПРИШТИНА: У Специјалном суду у Приштини сутра би требало да буде настављено суђење оптуженима за умештаност у убиство лидера Грађанске иницијативе Оливера Ивановића 16. јануара 2018. године.
sud, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

За учешће у овом убиству на разне начине и за различита кривична дела оптужено је девет Срба - Недељко Спасојевић, Марко Рошић, Раде Басара, Силвана Арсовић, Драгиша Марковић, Жарко Јовановић, као и тројица оптужених који нису доступни косовским органима - Звонко Веселиновић, Милан Радоичић и Жељко Бојић.

Тужилац сматра да су они деловали као организована криминална група која није формирана случајно, већ делује од 2002. године.

Према оптужници групу предводе Звонко Веселиновић и Милан Радоичић и Жељко Бојић који су групу основали у циљу успостављања политичке и економске контроле на северу Косова.

Организована криминална група припремала је и убиство Оливера Ивановића, пренели су наводе оптужнице косовски медији.
Ивановићева секретарица Силвана Арсовић исклучила камере у канцеларијама седишта Грађанске иницијативе "јер је радила као администратор и у овим просторијама је била једина пристуна особа када је извршено убиство".

Арсовићева се терети за саучесништво у убиству.

У оптужници се наводи и ватрено оружје које је пронађено код појединих окривљених током претреса њихових кућа и станова.

Окривљени су на припремном рочишту у фебруару негирали кривицу у вези с кривичним делом убиства.

Недељко Спасојевић и Жарко Јовановић су признали кривицу само за нелегално поседовање оружја.

Силвана Арсовић је изјавила да се не осећа кривом ни по једној тачки оптужнице, док је начелник полиције за крвне деликте у Косовској Митровици Раде Басара Раде током изјашњења нагласио да се за време убиства Оливера Ивановића налазио у Хрватској у периоду од 7. до 27. јануара 2018.

У притвору су Раде Басара, Жарко Јовановић, Недељко Спасојевић и Марко Рошић, а Силвана Арсовић и Драгиша Марковић се бране са слободе.

Оптужницом се окривљени терете за кривична дела учешће или организација криминалне групе, злоупотреба службеног положаја или овлашћења, помоћ у извршењу кривичног дела тешког убиства, неовлашћено поседовање, контрола или поседовање оружја, откривање службене тајне, злоупотреба службене дужности у саизвршењу и манипулација доказима у саизвршилаштву.

Оптужница је написана на 40 страна, а предмет садржи још 12.500 страна документације, са доказима из тог предмета.

Лидер Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић убијен је 16. јануара 2018. године, испред седишта своје странке у Косовској Митровици.

EUR/RSD 117.2072
Најновије вести