ФС Албаније би да спречи изручење Моринаја, митинг навијача

ТИРАНА: Фудбалски савез Албаније објавио је данас саопштење у којем позива албанске власти да зауставе изручење из Хрватске Србији Исмаила Моринаја, осумњиченог да је управљао дроном са националистичким транспарентом изнад стадиона у Београду приликом утакмице Србија-Албанија, одигране у октобру 2014. године.
dron, Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

АП подсећа да је након инцидента с дроном на стадиону избило насиље навијача и наводи да је Моринај ухапшен у јуну у Хрватској на основу потернице из Србије, а да је суд у Дубровнику протекле недеље одобрио изручење овог 35-годишњег Албанца Београду.Српско Министарство правде нема потврду да се то догодило, јавио је РТС.

Како преноси АП, у саопштењу Фудбалски савез Албаније позива владу те земље да "интервенише у оквиру правног контекста како би зауставила изручење Исмаила Моринаја Србији".Наводи се да је Фудбалски савез Албаније уверио породицу Моринаја да ће наставити да се бори како би спречио његово изручење."У потпуности смо посвећени томе да искориститмо све институционалне и правне путеве".

У другом саопштењу албанског фудбалског савеза наводи се и да албански премијер Еди Рама преговара са хрватским властима последња два дана, како се каже, "ради коначног решења тог процеса".

Министар правде Газменд Барди је, такође, званично затражио од хрватских власти да не одобре захтев Србије уз образложење да је "албански држављанин Исмаил Моринај угрожен због политички мотивисаног прогона или дискриминације", преноси АП.

Агенција наводи и да су навијачи Албаније позвали на окупљање вечерас у Тирани како би се на тамошњу владу извршио притисак да се укључи у цео случај.Каже се да је Моринај пореклом из подручја Кукеша на североистоку Албаније, али да живи у Италији и редовно посећује утакмице које у гостима игра албанска фудбалска репрезентација.

Његов брат Џеваир се пожалио телевизији "Репорт" да влада у Тирани не обраћа довољно пажње на случај његовог брата и казао да би Исмаилов живот био "угрожен" у Србији."Позивамо државу Албанију да интервенише и заустави изручење Србији. Ми бисмо, као породица, учинили нешто веома радикално што би све изненадило", рекао је Џаваир не објаснивши на шта мисли.

EUR/RSD 117.3375
Најновије вести