Четворки укупно 52 године за убиство бескућника у Кинеској четврти у Новом Саду

НОВИ САД: Миодраг Микац (42) из Београда, Миша Тодоровић (45) из Новог Сада, Зорица Дикић (39) из Петроварадина и Жељко Милашин (47) из Фекетића, који се терете за убиство Александра Поповића (34) из Београда јуче су у Вишем суду у Новом Саду осуђени на укупно 52 године затвора.
1
Фото: Д. Николић

Они су оглашени кривим за кобно пребијање које се догодило 30. октобра 2021. године у новосадској Кинеској четврти када су на свиреп начин лишили живота Александра Поповића који је с њима боравио у напуштеном објекту, чиме су извршили кривично дело тешко убиство у саизвршилаштву.

Неправоснажном пресудом Миодраг Микац и Жељко Милашин осуњени су на по 15 година, Миша Тодоровић 12, а Зорица Дикић 10 година затвора.

У зречене казне окривљенима ће бити урачунато и време које су провели у притвору.

Судија Сања Берак је, образлажући пресуду, истакла да је током суђења доказано да су оптужени 31. октобра 2021. године у напуштеном објекту у Кинеској четврти у Новом Саду, на свиреп начин убили Поповића. Конзумирајући алкохол с њима, Поповић је, како је рекла, у једном моменту извадио сатару и без разлога насрнуо на Микца, али је овај успео да избегне ударац. Судија Берак је истакла да су оптужени наставили с нападом и када је сада покојном оштећеном отета сатара и када је престала опасност по њих.

- Ударали су га рукама и ногама, а оштећени је хтео рукама да заштити главу. Нанели су му тешке повреде опасне по живот, којима је подлегао 1. новембра у јутарњим сатима. Током поступка изведени су докази и нашли смо да је чињенично стање довољно доказано и да су окривљени починили дело које им се ставља на терет. Поповић се налазио у животно опасној ситуацији, а окривљени су били бројнији - појаснила је Берак.

Суд је ценио степен упорности окривљених да оштећеног повреде, имајући у виду тежину, број и локализацију повреда. Сматра се да су окривљени, иако под дејством алкохола, поступали с умишљајем и свесни чињенице да могу проузроковати смрт другог лица.

Судија је нагласила да је приликом одлучивања о казни, посебно  цењена равнодушност окривљених, који нису звали Хитну помоћ него су побегли с лица места, не знајући да ли је оштећени жив.

На име материјалне штете окривљена четворка треба да исплати 53.000 динара сестри сада покојног Александра Поповића на име трошкова сахране и милион динара за душевни бол због губитка блиског члана породице.

Према наводима оптужнице, 30. октобра 2021. године, Александар Поповић је извадио сатару из унутрашњег yепа своје јакне и без икаквог повода њоме покушао да удари окривљеног Миодрага Микца који је избегао ударац и одгурнуо га ка Жељку Милашину, који му је отео сатару и ударио га бочном широком страном и потом је одбацио. Затим су сви насрнули на Поповића који је пао и заједнички му задавали више удараца песницама и ногама.

Оштећени је том приликом задобио тешке телесне повреде опасне по живот па је услед крварења проузроковано затајење можданих функција, услед чега је 1. новембра наступила смрт, наводи се у оптужници заменика вишег јавног тужиоца Јелене Стојаковић Мустакас.

Беживотно тело несрећног човека пронашао је један од бескућника који је то одмах пријавио полицији, која је убрзо ухапсила Микца, Тодоровића и Зорицу Дикић, али и Предрага Тодоровића (36) из Буковца и Младена Томића, држављанина Хрватске, који није имао пријављено пребивалиште у Новом Саду.

Нешто касније, ухапшен је и Жељко Милашин, који је био у бекству и за којим је била расписана потерница.

Иако су се Младен Томић и Предраг Тодоровић у почетку сумњичили да су извршили кривично дело помоћ учиниоцу после извршеног кривичног дела, против њих је даљи поступак обустављен, будући да истрага која је спроведена у односу на њих и прикупљени докази нису указали да су на било који начин пружали помоћ осумњиченима за кривично дело тешко убиство.

Д. Николић

EUR/RSD 117.2781
Најновије вести