Цариници у пртљагу нашли слику Паје Јовановића вредну 110.000 евра

Цариници су 15. јула 2021. године на аеродрому Никола Тесла запленили уметничку слику чувеног српског сликара Паје Јовановића, коју је један путник покушао да спаковану у пртљаг, без пријављивања унесе у земљу.
3
Фото: Управа царина

Прекршај је откривен, приликом контроле путника који су у Београд долетели из Беча. Један од њих, 39-годишњи Београђанин се по преузимању пртљага са карусела упутио ка излазу са аеродрома преко зеленог контролног пролаза, немењеног путницима који немају ништа за царињење.

Након што је без обзира на то његов пртљаг детаљно прегледан, испоставило се да се међу гардреобом и личним стварима налази и урамљена слика „Стражар“, димензија 70x56 цм, чувеног Паје Јовановића.

Поред тога цариници су уз слику ронашли и оригинални рачун, који са свим таксама износи 137.500 евра, као и оверен образац за повраћај ПДВ-а. Осим што се нашао у прекршају због непријаве робе чија је вреност већа од 100 евра, испоставило се да путник код себе има и 15.500 евра, које такође није пријавио.

Уметничка слика, као и 5.500 евра, колико је преостало након што је путнику враћено дозвољених 10.000 евра, биће привремено задржани до окончања прекршајног поступка пред надлежним судом.

Цариници на београдском аеродрому најчешће се сусрећу са покушајима кријумчарења фирмиране гардеробе, вредног накита и сатова, па је тако само током последњих неколико месеци заплењено чак десет скупоцених сатова познатих робних марки.

Најскупљи међу њима је „Rolex“ вредан око 45.000 евра, пронађен код путника који је допутовао из Дубаија половином априла.

У сличном покушају је спречен и путник, који је такође долетео из Дубаија, који је у свом пртљагу скривао мушки ручни сат „Franck Muller“, чија је вредност 36.000 евра.

Укупна вредност робе заплењене на овој царинској испостави током протекла четири месеца премашује 300.000 евра.  

EUR/RSD 117.3121
Најновије вести