Адвокати траже повлачење Нацрта измена ЗПП из процедуре

БЕОГРАД: Адвокати су данас затражили повлачење Нацрта закона о изменама и допунама Закона о парничном поступку.
advokati
Фото: Youtube Printscreen

Они су се незадовољни решењима из Нацрта који је недавно објавило Министарство правде ради јавне расправе, окупили испред просторија Адвокатске коморе Србија и тражили су да се Нацрт повуче из јавне расправе.

"Нацрт измена ЗПП је толико лош да се не може поправити и зато тражимо да се у целости повуче из процедуре. Применом предложених одредби на неки начин суд би био резервисан само за уски круг људи који могу да финансирају спор, што је недопустиво", рекла је адвокат Јелена Павловић на протесту адвоката.

Поред осталог је указала да би се према предложеним решењима просечно трајање спора отегло са 10 на 15 година, што, како каже, значи потпуно онемогућавање грађана да приступе суду и остваре своја права.

Један од предлога је и прелазак на електронску комуникацију и скенирање докумената, а за то, тврди, не постоји оспособљеност ни на нивоу суда.

"Сви ми који се бавимо процесним правом знамо да у овој држави треба повећати ефикасност правосуђа. Међутим начин, а нарочито измене које се предлажу, не би повећале ефикасност, већ напротив потпуно би урушиле правни систем", навела је Павловић.

Она је истакла да је ЗПП основни, елементарни закон помоћу којег грађани остварују своја субјективна права, док адвокатима представља оквир за рад.

Павловић је указала на то да су адвокати незадовољни јер нису, попут струковних удружења судија и тужилаца, ни били обавештени нити позвани да дају своје предлоге пред израду Нацрта закона о изнемана и допунама ЗПП.

Адвокатска комора Зајечар (АКЗ) је у суботу на скупштини одлучила да исти предлог упути Министарству правде и Влади Србије, а то је да се из процедуре јавне расправе повуче Нацрт закона, јер сматра да је за тако важан системски закон пре свега остављен веома кратак рок за јавну расправу, која, како је предвиђено, треба да траје од 19. маја до 14. јуна.

Осим тога, АКЗ има примедбе на сваку предложену одредбу и сматра да у процес измена ЗПП-а мора да се укључе струка и адвокатура.

Министарство правде је 19. маја објавило Нацрт измена и допуна ЗПП, напомињући да је њихов циљ повећаје ефикасности парничног поступка, нарочито у деловима о достављању писмена, снимању суђења и процесној дисциплини, а имајући у виду ЕУ стандарде, праксу Европског суда за људска права и Уставног суда.

Раније данас председник АКС Виктор Гостиљац разговарао је са министарком правде Мајом Поповић поводом незадовољства адвокатуре Нацртом закона, након чега су у заједничком саопштењу указали да на тај начин желе да потврде да ће се у даљим разговорима између Министарства правде и адвокатуре размотрити све примедбе које ће бити достављене на текст Нацрта закона како би се дошло до решења која ће бити у општем интересу.

Министарство правде и АКС су постигли сагласност да се консултативни процес, у којем ће и адвокати и друга заинтересована лица изнети своје примедбе, продужи до постизања консензуса о тексту Нацрта закона, наводи се у том саопштењу.

Nick
25.05.2021 • 00:53
Nisam čitao nacrt izmena i dopuna ZPP-a al, ako bi se potpuno ukinulo pravo siromašnih na sudsku zaštitu, onda može slobodno da se ukine i pravni fakultet, da se preimenuje ili da promeni pravnu formu u neko privredno društvo. Al nisam čitao nacrt tako da ne bih mogao reći ni za jednu stranu da je u pravu.
EUR/RSD 117.2824
Најновије вести