Недимовић: Суша умањила приносе, кукуруз солидан

БЕОГРАД: Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић изјавио је да је суша узела данак те да је умањење приноса неминовно, али да можемо очекивати производне резултате који су на нивоу десетогодишњих просечних приноса.
kukuruz, Dnevnik/M. Mitrović
Фото: Dnevnik.rs

Наводећи ситуацију са конкретним културама Недимовић је у интервјуу за Курир истакао да ће се род кукуруза кретати од шест до седам тона по хектару, што је оценио као задовољавајуће.

Принос соје ће бити испод вишегодишњег просека, тј. око две тоне по хектару, а код сунцокрета резултати жетве која је почела крајем августа, указују на веома велики распон у приносима, који се крећу од 1,8 до 3,6 тона по хектару, рекао је Недимовић.

Говорећи о пољопривредним пензијама и великом дугу пољопривредника за пензијско осигурање, он је рекао да се ради на решавању овог проблема и оценио да ће законским изменама бити направљена потпуна револуција у овој области.

Према његовим речима основна новина која се припрема, састоји се у томе да ће се доприноси за пензијско осигурање одређивати према економској снази газдинства.

Не могу се плаћати исти износи за пензијске доприносе ако имате два хектара или 200 хектара. Уколико буду желели, пољопривредници ће моћи да уплаћују и више, али минимум који ће плаћати, ако желе пензију ће бити праведан и прорачунат тако да има смисла и не поручује младима да избегавају обавезе, објаснио је министар Недимовић.

Када је реч о захтевима за коришћење средстава из ИПАРД фондова, навео је да је до сада одобрено више од 725 захтева, вредних скоро 65 милиона евра и да је само на последњи јавни позив стигло још 126 захтева.

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести