Пад цена пшенице и кукуруза, први уговор за уљану репицу

НОВИ САД: Укупан промет преко Продуктне берзе ове недеље износио је 908 тона робе што је финансијска вредност од 21,4 милиона динара, наводи се у данашњем извештају Продуктне берзе.
1

"Пад цена примарних пољопривредних производа и први уговор за уљану репицу обележили су ову недељу на организованом робно-берзанском тржишту", саопштила је Берза.

Цена пшенице прошлогодишњег рода на домаћем тржишту бележи силазне трендове, извоз је смањен, а домаћи млинари су снабдевени.

Пшеницом минималне хетолитарске масе 76 кг се трговало по јединственој цени од 18,8 динара по килограму без ПДВ-а што је нижи износ за 4,08 процената.

"У ишчекивању жетве пољопривредне произвођаче брину цена и очекивани принос. Тражња пшенице новог рода на паритету ФЦА са испоруком робе у јулу, била је на ценовном нивоу од 148 евра по тони у динарској противвредности на дан плаћања", саопштила је Продуктна берза.

Пад цена бележи и кукуруз а сви уговор закључени су по цени од 15,7 динара по килограму без ПДВ-а.

На Продуктној берзи ове недеље закључен је и први уговор за уљану репицу овогодишњег рода а количина од 100 тона уговорена је по цени од 330 евра по тони.

Сунцокретовом сачмом са 33 одсто протеина се трговало по цени од 26,8 динара за килограм без ПДВ-а, док је купопродајни уговор јечма рода 2019. је закључен по 15,2 дин/кг без ПДВ-а.

Славиша
06.06.2020 • 08:04
Ево једног од разлога,зашто млади одлазе у иностранство,те напуштају села и своја имања.Боље им је тамо радити за пар хиљада евра,него се овде мучити и радити,и на крају ти шверцери и муљатори скроје цену која њима одговара.Ево једног лепог примера за ову моју тезу,давних '70-тих година,када је сељак продао два вагона зрна кукуруза,могао је тим новцем купити нову раковицу трактор,а данас по овим паритетима му треба 10 и више вагона зрна кукуруза,али су се онда цене знале унапред,још док је сељак посејао пољопривредну културу,а данас незна цену ни кад скине летину и преда на вагу.Све док се ово стање не промени и не уведе ред у Српски аграр,неће бити среће ни бољитка.
EUR/RSD 117.3235
Најновије вести