Гориво споро иде у рикверц

На домаћем нафтном тржишту већ неком време нема значајних промена цене горива, иако практично већ недељама литар стално појефтињује.
gorivo, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Истини за вољу, промена цена није велика – око динар или нешто мање – па је сада гориво свега неколико динара јефтиније него крајем априла, показује анализа Удружења нафтних компанија Србије.

Наиме, сада се литар безоловног бензина продаје за око 142 динара, док је литар евродизела око 147 па су садашње цене горива на пумпама у Србији око пет динара ниже него крајем априла, односно почетком маја, када су и биле највише ове године. Тада је за литар безоловног бензина било потребно око 147,50 динара, док је за литар евродизела било потребно готово 153 динара. Међутим, куповином горива на бензинским пумпама у Србији потрошачи сада морају да издвоје више новца него на почетку године. Када је у питању безоловни бензин литар је у јануару коштао око 137,50 динара, односно био је јефтинији око и пет динара него сада, док је разлика у цени литра евродизела незнатна јер је у јануару литар тог горива коштао око 146 динара, а сада је око динар скупљи.

Познато је да су цене горива на свим локалним тржиштима, па и у Србији, производ неколико фактора, међу којима је и те како важна цена сирове нафте. Промене цене нафте одражавају се на цену горива, али не у истом тренутку, без обзира на то да ли нафта поскупљује или појефтињује. Тако је  барел нафте типа „брент” ове године највише коштао у јануару – око 57 долара, када су цене горива на пумпама биле најниже. Наиме, тада су цене горива на домаћем нафтном тржишту биле одраз цена нафте с краја прошле године, када је барел „брента” коштао и испод 45 долара.


Најмање новца за литар почетком године

Будући да је разлика у цени горива, када је литар био најјефтинији ове године и када је за литар требало највише новца, око пет динара, у новчанику је почетком године за пуњење резервоара требало и око 500 динара мање: за 50 литара безоловног бензина у јануару око 6.850 динара, а крајем априла око 7.350. За исту количину евродизела у јануару је било потребно око 7.300 динара, а крајем априла око 7.650 динара.


Од почетка године до сада цена барела „брента” се мењала и кретала се између око 57 и око 45 долара, односно просечно око 52 долара. Наиме, након јануарских око 57 долара, цена је била у благом паду, па се готово до краја маја барел продавао за око 50 долара. Након тога је цена нафте почела да клизи наниже, у јуну је поново пала на ниво испод 45 долара, а потом се овог месеца барел „брента”  вратио на цену од око 50 долара.

На основу тих цена нафте, могло би се рећи да не би требало очекивати веће промене цена горива на домаћим бензинским пумпама. Чак и ако до њих дође, највероватније би биле мале и не би знатно утицале на крајњу цену која се плаћа при пуњењу резервоара. Наиме, и кад гориво поскупи или појефтини пола динара, при сипању десет литара разлика на рачуну буде готово неприметна, односно износ се сведе на неколико капи бензина или евродизела.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.5697
Најновије вести