Ускоро идентификациони број за грађане "Отвореног Балкана"

БЕОГРАД: Координатор "Отвореног Балкана" у Влади Северне Македоније, Марјан Забрчанец, најавио је да ће ускоро бити активиран идентификациони број за грађане Србије, Албаније и Северне Македоније захваљујући коме ће моћи несметано да раде у приватном сектору у било којој од те три државе.
w
Фото: Youtube Printscreen

"Врло брзо ће се активирати идентификациони број за грађане ''Отвореног Балкана'' (ОБ ИД број) захваљујући коме ће моћи несметано да раде у приватном сектору у било којој од ове три државе, без нострификације диплома, чекања радњих дозвола и било какве друге административне баријере", рекао је Забрчанец за "Политику".

Такође, додао је да је завршној фази припрема успостављања јединственог електронског система за наплату путарине у све три земље.

"Пред нама је тешка зима у енергетском и економском смислу, па је ''Отворени Балкан'' мобилизован на нивоу кризних радних група да се би се обезбедило да свака од три државе лако проведе хладне дане", рекао је Забрчанец.

Он је истакао да су односи између Србије и Албаније најбољи до сада, као и односи између Северне Македоније и Албаније.

Навео је да је значајан искорак направљен формирањем радне групе чији је циљ оснивање заједничке агенције за инвестиције "Отвореног Балкана" која је, додао је, прве сусрете остварила управо за време Међународног Сајма вина одржаног недавно у Београду.

Забрчанец је рекао да је започет процес стварања јединственог инвестиционог портфолија као тржишта од преко 12 милиона грађана са свим људским, економским и природним потенцијалима које поседују државе заједно.

"Циљ је јасан, да се понудимо великим инвеститорима из САД, као и да привучемо ЕУ и свет као регион у којем могу да шире своје пословне подухвате", навео је Забрчанец.

Рекао је да "Отворени Балкан" има јасан политички циљ, а то је да свака од земаља западног Балкана постане чланица ЕУ, те додао да је та иницијатива пре свега европска и да не може да буде замена за ЕУ.

Истакао је да "Отворени Балкан" доноси конкретне резултате, опипљиве погодности за компаније и грађане, олакшано кретање, пословање, помоћ између земаља у условима енергетске кризе и кризе са храном, као и помоћ у случају природних катастрофа, а да истовремено не омета ниједну другу иницијативу.

EUR/RSD 117.2072
Најновије вести