Сорош и Гејтс предводе преузимање фирме за ковид тестове

ЛОНДОН: Конзорцијум инвеститора, који предводе Фонд за економски развој (СЕДФ) Џорџа Сороша и фондација "Бил & Мелинда Гејтс", финансира откуп британске компаније Молоџик за дијагностичке технологије, која је развила брзи, десетоминутни тест на корона вирус, објавио је Фајненшел Тајмс.
dzordz soros
Фото: Youtube Printscreen

Да би извршио аквизицију, конзорцијум је формирао социјално предузеће Глобал Аксес Хелт (ГАХ), чији је циљ да прошири приступ доступној медицинској технологији.

Чланови ГАХ-а су наводно спремни да уложе преко 41 милијарду долара за финансирање аквизиције. Трансакција ће обухватити откуп свих постојећих акција Молоџика, укључујући оне које држе две компаније за управљање приватним инвестицијама - Форсајт Група и Цалкулус Кепитал.

„Пандемија ковид-19 болно је демонстрирала фундаменталну неједнакости у глобалном јавном здравству, а нарочито круцијални значај приступа дијагностичким алатима који спасавају животе. У овој јединственој трансакцији, филантропски фондови и инвеститори раде заједно на решавању барем једног дела тог недостатка омогућавајући најсавременијем комерцијалном предузећу да усмери све своје ресурсе на решавање једног од најургентнијих проблема јавног здравства на свету“, изјавио је Шон Хинтон, извршни директор компаније СЕДФ.

Молоџик су основали 2003. године Марк Дејвис и његов отац, професор Пол Дејвис, један од твораца првог кућног теста за трудноћу, КлиарБлу. Молоџик развија тестове за разне болести по приступчним ценама, а недавно је добио ЦЕ знак за своје тестове на корона вирус, које компанија планира да продаје по цени од само једног долара по комаду, преносИ Раша тудеј.

Међутим, тест ове фирме за ковид-19 тек треба да буде одобрен за употребу и у Великој Британији и у САД-у.

Молоџик је недавно од британских власти добио милион фунти (1,4 милиона долара) за развој тестова на ковид-19, али је касније оптужио владу да „цементира“ употребу тих тестова у матичној земљи.

Генерални директор Молоџика Марк Дејвис је поздравио уговор о аквизицији, истичући да то значи трансформацију његове компаније у социјално предузеће, што је оценио „промишјеним, логичним и природним кораком усмереним на пружање доступне дијагностике и биотехнологије местима која су скрајнута у немилосрдној трци за профитом“.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести