Размена: Француска даје Немачкој гас за струју

ПАРИЗ: Француска ће активирати неупотребљени гасовод у својој североисточној административној области Мозел, првобитно изграђен за токове од истока према западу, како би Немачкој послала гас у склопу енергетског споразума који је представио председник Емануел Макрон, наводе француски званичници.
gasovod
Фото: pixabay.com

Француско министарство енергетике истакло је да ће та земља моћи да испоручује 130 гигават сати (GWh) дневно, што је мали део немачких потреба, док ће Немачка бити спремна да Француској обезбеди струју у случају недовољног снабдевања средином зиме, преноси Ројтерс.

Наводи се да је Макрон под притиском да појача увоз електричне енергије, док се државни енергетски гигант ЕДФ бори с рекордним бројем прекида рада нуклеарних реактора што погоршава енергетску кризу у Европи.

Додаје се да је и Немацка била погођена руским резовима у испоруци гаса Европи, што је резултирало забринутошћу да би упорно мале количине у Русији могле довести до несташице током зиме.

Европски лидери су говорили о потреби за уједињеним фронтом против последица руских акција.

"Макрон је под притиском због ситуације са струјом у Француској, па је важан сигнал да Немачка и Француска подржавају једна другу", рекао је извор из немачке владе, додајући да не очекује да ће им Француска решити проблеме с гасом, иако је свака могућа испорука знак да ће највећа чланица ЕУ прегурати зиму у енергетском смислу.

Француско министарство енергетике наводи да та земља већ испоручује део гаса Немачкој, обично преко Белгије или Швајцарске, док би кроз интерконектор Мозел први пут потекао са запада на исток.

"Немачкој је потребан наш гас, а нама струја из остатка Европе, посебно из Немачцке", рекао је Макрон након телефонског разговора у понеђељак с немачким канцеларом Олафом Шолцом.

EUR/RSD 117.2824
Најновије вести