НАТО војска у српским чизмама из Пирота

ПИРОТ: Компанија "Тигар" уговорила је производњу и испоруку заштитних ватрогасних чизама намењених јединицама за ванредне ситуације НАТО-а, изјавио је генерални директор "Тигра" Владимир Илић. 
cizme, tigar
Фото: tigar.rs

Осим шведске и финске армије, у заштитној обући корачаће тако и припадници НАТО снага, кажу у овој компанији.

Нови уговори за ову и наредну годину постигнути су са купцем "Интећпласт" из Пољске а односе се на израду заштитног програма обуће за тржиште Пољске, Ирака, Ирана, Катара, Турске, Немачке, Саудијске Арабије, као и обуће за НАТО алијансу. 

У пиротској "Фабрици обуће" се ручно израђују ватрогасне, ватрогасно шумарске и чизме под брендом "ФХР".

"Од недавно у ватрогасној чизми корацају безбедно и НАТО јединице за ванредне ситуације. Реч је специјалној обући отпорној на високе температуре и до 250 степени са ватроотпорним и уљаноотпорним ђоном, које користе НАТО трупе у интервенцијама спашавања", објашњава Илић. 

Осим ове производње у компанији "Тигар", потписани су уговори за производњу чизама специјалне намене за Финску армију за 2020. годину, а почетак производње планиран је за новембар ове године.

"С обзиром на квалитет производа и дугорочну сарадњу, извесно је и добијање уговора за 2022. годину", каже Илић.

Према његовим речима, компанија је добила посао на тендеру и за снабдевање Шведске армије до 2022. године. 

Наглашава да ће ручна израда 4.000 хиљаде пари обуће специјалне намене за Шведску, кренути од октобра месеца уз постепено повећавање обима производње. 

Подаци показују да "Тигар" из Пирота заузима треће место у свету, а друго у Европи, међу произвођачима-извозницима гумене обуће, а ова компанија је већинском државном власништву. 

EUR/RSD 117.3378
Најновије вести