Наставак сарадње Покрајинске владе и Института "Биосенс"

НОВИ САД:  Покрајински секретар за пољопривреду Вук Радојевић и директор Института "Босенс" Владимир Црнојевић потписали су данас уговор о реализацији пројекта "Мониторинг употребом даљинске детекције у пољопривреди, водопривреди и шумарству", за који је Покрајински секретаријат за пољопривреду издвојио и ове године 10 милиона динара.
Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević i direktor Instituta "Bosens" Vladimir Crnojević  Foto: Pokrajinska vlada
Фото: Покрајински секретар за пољопривреду Вук Радојевић и директор Института "Босенс" Владимир Црнојевић Фото: Покрајинска влада

Пројекат, према речима Радојевића, треба да омогући даљи развој дигитализације и детекцију сетвене структуре, процену стања усева и парцела које се наводњавају и које су покривене противградним мрежама, као и за унапређење рада служби ресорног секретаријата.

Потписивање овог уговора значи и наставак унапређења рада Покрајинског секретаријата за пољопривреду јер ће, како је подсетио, путем дигиталне платформе бити омогућено лакше и ефикасније праћење свих конкурса за доделу бесповратних финансијских средстава.

"Функционалност модула дигиталних платформи које је осмислио Институт Биосенс огледа се у аутоматизацији свих процеса. То подразумева аутоматску обраду података и пристиглих пријава регистрованих пољопривредних газдинстава, аутоматско рангирање у односу на све услове у конкурсима, као и аутоматску израду уговора и решења за исплату средстава. Реч је о једном апсолутно заокруженом процесу, који своди грешку на минимум", казао је Радојевић.

Он је додао да је заједно са Институтом успешно изведена и контрола на самим парцелама - упоређивањем бројева катастарских парцела са ГПС позицијом са инвестицијама које су реализоване на њима, у чему је помоћ пружио и Републички геодетски завод. Радојевић је рекао да је управо заједнички интерес да инвестиције буду реализоване у оквиру предвиђеног плана.

Радојевић је навео и да ће платформа "Агросенс", на којој су сви подаци о стању усева на нашим пољима, овим уговором омогућити сервисе од посебног интереса за пољопривреднике.

Како је објаснио, пољопривредници ће моћи да евидентирају све оно што раде и да добију аутоматски биланс стања на нивоу газдинстава.

"Путем овог уговора, у оквиру пројектног задатка за 2020. годину, биће реализован и знатан део активности у погледу сателитских снимака и детекције усева на територији Војводине, као и анализе земљишта. То подразумева прикупљање информација са терена, развој алгоритама за препознавање култура и интеграцију резултата у дигиталну платформу Агросенс АПВ. Изузетно је значајна и надоградња система за извештавање о конкурсима, што подразумева развој различитих извештаја о њиховој реализацији и верификацији. Посебна пажња биће посвећена развоју система за извештавање о плодности земљишта, саставу земљишта, узетим узорцима и извршеним анализама", рекао је Радојевић.

Диртектор Институита је указао на то да ова сарадња траје неколико година и да је сада већ видљиво широком кругу корисника шта су предности дигитализације у пољопривреди.

"Институт се бави дигиталном технологијом у пољопривреди и то је наша основна делатност. Задовољство је што смо успели на домаћем терену, у Војводини, да помогнемо Покрајинском секретаријату за пољопривреду у њиховом послу и да се конкурси на којима вредно раде одвијају још ефикасније, као и да се ти подаци чувају и користе даље", навео је је Црнојевић.

Он је навео и да ће конкретна новина у овој години бити то што корисници средстава на конкурсима Секретаријата моћи самостално верификовати, преко мобилне апликације, оно за шта су добили средства.

Директор је истакао да ће цела Војводина бити прекривена дигиталном мапом која ће садржати детаљну анализу земљишта, уз сателитски надзор из којег ће у наредним годинама проистећи читав низ сервиса.

EUR/RSD 117.1792
Најновије вести