Мобилна телефонија - мотор раста телеком тржишта Србије

БЕОГРАД: Тржиште телекомуникација у Србији остварило је 2016. године укупан приход од око 189,4 милијарде динара, што је раст од један одсто у односу на претходну годину, саопштила је данас Регулаторна агенција за електронске комуникације и поштанске услуге (Рател).

У бруто домаћем производу Србије, приходи од телекомуникација су у 2016. имали удео од 4,51 одсто. 

Највећи приход на тржишту остварен је, као и претходних година, од пружања услуге мобилне телефоније, која учествује са 59 процената у укупним приходима од телекомуникација, наводи се у саопштењу.

Укупне инвестиције у сектору електронских комуникација су прошле године износиле 32,3 милијарде динара, што је за 4,9 посто ниже него претходне године. 

Највише је инвестирано у мобилну телефонију (11,1 милијарди динара) и мреже за дистрибуцију медијских садржаја (8,7 милијарди динара), што у збиру чини 61,3 процента укупних инвестиција.

Број корисника мобилних мрежа и даље превазилази укупан број становника, тако да на 100 становника долази 128 корисника мобилне телефоније. 

Сваке године се бележи пад броја претплатника фиксне телефоније, али је њихов број и даље већи од броја домаћинстава - 102 претплатника на 100 домаћинстава.

Број претплатника фиксног широкопојасног приступа интернету је повећан за око 10 одсто у односу на претходну годину, док се број претплатника дистрибуције медијских садржаја повећао за четири посто. На крају 2016. године на 100 домаћинстава било је 58 претплатника интернета и 67 претплатника дистрибуције медијских садржаја.

У саопштењу се истиче да српско тржиште телекомуникација бележи раст прихода у последњих пет година, иако се у истом периоду примећује силазни тренд у већини европских земаља. 

Тржиште поштанских услуга у 2016. години је остварило укупни приход од 16,8 милијарди динара, што је за 4,7 посто више у односу на годину раније. На раст укупних прихода највише су утицали приходи од услуга доставе експрес пошиљака и пакета преко 10 кг. Стопа раста прихода од ових услуга је износила скоро 11 процената.

У укупним приходима тржишта, јавни поштански оператор је учествовао са више од 60 одсто. Тренд раста удела учешћа приватних оператора у укупним приходима је настављен, тако да је лани он износио скоро 40 посто, а у односу на 30 одсто у 2011. години.

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести