Михајловић: У Софији уговор за пругу Нови Сад-Суботица

САРАЈЕВО: Србија ће током Самита Кине и земаља Централне и Источне Европе у Софији са кинеским партнерима потписати важан уговор о изградњи двоколосечне брзе пруге од Новог Сада до Суботице, вредан 943 милиона евра, изјавила је данас у Сарајеву министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.
pruga, tanjug ilustracija
Фото: Танјуг, илустрација

Она је, одговарајући на питања новинара, рекла да је Србија веома задовољна укупним билатералним односима са Кином, који се посебно огледају управо у области инфратсркутуре.

"Потписаћемо у Софији уговор о изградњи двоколосечне брзе пруге од Новог Сада до Суботице, вредан 943 милиона евра. То је огроман уговор", рекла је Михајловићева и подсетила да целу пругу Србија ради са руским и кинеским партнерима.

Истакла је и да је Србија искористила највећи део средстава из Фонда 16+1, сарадње Кине и земаља Централне и Источне Европе, који је опредељен по повољним условима.

"Пуно радимо са кинеским компанијама и то по свим европским стандардима, јер сваки уговор садржи чланове да је све у складу са европским стандардима. Бирамо нотификациона тела која проверавају да ли је то тако", рекла је министарка изразивши уверење да ће у наредом периоду бити још додатних активности са кинеским партнерима.

Нема разлога да се не деси аутопут до Сарајева

Михајловић је изјавила да се нада да ће следеће године започети изградња аутопута Београд - Сарајево и истакла да нема ниједног разлога да се то не деси.

Упитана како је дошла у Сарајево, Михајловић је рекла да је она стигла авионом, а да су њени сарадници из кабинета дошли колима, те да се искрено нада да ћемо, ако будемо мудри и паметни следеће године кренути у изградњу аутопута Сарајево - Београд.

“То је онда нераскидива веза Срба и Бошњака, и сви ћемо бити поносни на то, нема разлога да се то не деси, да не реализујемо тај важан пројекат”, рекла је министарка.

Како је додала, када се погледа карта бивше Југославије, види се да кроз БиХ практично да нема аутопута.

“Имамо сада неке делове, али то није то. Ако хоћемо да људи сарађују, повезују се, на нама је да урадимо тај аутопут”, подвукла је Михајловићева.

На питање у вези са проблемом имовине у Хрватској, који је заједнички за Србију и БиХ, Михајловићева је рекла да о томе разговарају лидери земаља и да верује да је то једна од тема на којој се полако и стрпјиво ради.

“Када ће да буде решено… Можда треба да буде мало времена, али је чињеница да сви желе да је реше, што је за мене огроман корак”, закључила је. 

EUR/RSD 117.5749
Најновије вести