КБФ: У Србији још нерешив тзв. теленат парадокс

КОПАОНИК: У Србији и даље не може да се реши тзв. таленат парадокс, проблем што да на тржишту влада рат за талентима, а истовремено смо сведоци великом расипању талената и немогућности да их пронадемо и задржимо у земљи и компанијама, речено је данас на Копаоник бизнис форуму.
k
Фото: Tanjug/ S. Radovanović, arhiva

Члан Председништва Савез економиста Србије Небојша Савић је рекао на панелу "Битка за таленте - ко је победник" је рекао да је Србија по питању развој иновација у средишњој фази и да јој тек трећи стадијум иновација.

Ако хоћете да правите пробоје морате да имате јасну иновациону стратегију, рекао је Савић.

Савић каже да након техничко-технолошког развоја економисти треба да разраде нове пословне моделе, како би се направио коначни скок и претворио у нову вредност за компаније и привреду.

Да би се све то постигли, истиче Савић, морају се пронаћи и здржати таленти.

Таленат парадокс је да имате вишак људи на тржишту раада, али када су вам потребни у компанији и пробате да их нађете, нећете успети, навео је он.

Савић каже да је ту реч и о тзв. телемигранти који остају у својим земљама и раде за највеће светске компаније.

Према његовим речима, Србија је веома лоше рангирана у задржавању и привлачењу талената и заузима отприлике 120. место на листи земаља у погледу атрактивности и могућности за избегавање талент парадокса.

Представници успешних фирми у ИТ области и нових технологија су рекли да су им потребни образовани и телентовани млади људи, да њиховом одабиру поклањају велику пажњу, као и да имају проблем да их нађу и задрже.

Професорка Универзитета у Стокхолму Јелена Здравковић каже да, на пример, у Шведској постоје добри услови за рад и подизање породице, што је важно за младе људе, као и да компаније редовно тестирају талентоване студенте који су при крају студија.

Руководилац пословног развоја "EM Analytic Solutions" Јелисавета Лазаревић истиче да је веома важна акумулација људског капитала и преношење и преношење знања на млађе генерације, јер једино тако земља може да се развија.

Додаје да у Србији постоји и неусклађеност између образовања и онога шта је потребно привреди.

Генерални директор фирме "Quantox Technology" Филип Краичић каже да код нас нису тако лоши услови као што се обично мисли и да треба рекламирати Србију као добро место рад талентованих младих људи.

Ми се трудимо да увек извучемо оно најбоље из људи, без обзира да ли имају формално или неформално знање, рекао је он.

Директорка корпоративних комуникација у ХТЕЦ групи Катарина Урошевић је рекла да је главни проблем што постоје код нас добри услови само у неким секторима, као што је ИТ, док у другим не и да их треба унапредити.

Генерални директор и суоснивач фирме "МелиБио" Дарко Мандић каже да човек који је изгорео од посла не треба никоме, ни својој фирми нити породици, као и да је важно свако стално унапређује своје знање.

EUR/RSD 117.2737
Најновије вести