Економија - Наслови

Економија / Наслови Мали разговарао са француском пословном делегацијом
БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали је на данашњем састанку са француском пословном делегацијом МЕДЕФ навео да је раст БДП у првом кварталу ове године био 4,3 одсто, а у другом 3,9 одсто и додао да је Србија у првих осам месеци ове године привукла 2,66 милијарде страних директних инвестиција (СДИ) и тиме изборила лидерску позицију у региону.
Економија / Наслови Влада у Берлину планира укидање намета на рачунима за гас
БЕРЛИН: Немачка коалициона влада планира да до среде укине намете на рачунима за гас.
Економија / Наслови Средњи курс динара у среду 117,3078 за евро
БЕОГРАД: Званични средњи курс динара према евру износиће сутра 117,3078 динара за евро, што је незнатна промена у односу на данас, објавила је Народна банка Србије.
Економија / Наслови АмЧам: Деректна страна улагања у Хрватску испод 1,0% БДП-а
ЗАГРЕБ: Стране директне инвестиције (СДИ) у хрватску привреду износиле су 2021. године 3,8 милијарди евра и мање су од један посто бруто домаћег производа (БДП), док у развијенијим државама она износе од два до три посто БДП-а, речено је на конференцији Америчке привредне коморе у Хрватској (АмЧам).
Економија / Наслови Гас поскупео због цурења из цевовода Северни ток 1
ЛОНДОН: Холандске и британске цене гаса порасле су пошто је вест о оштећењима на гасоводу Северни ток 1 од Русије до Европе изазвала забринутост за безбедност енергетске инфраструктуре у ЕУ, при чему је све мања вероватноћа да ће проток гаса кроз тај цевовод бити брзо обновљен.
Економија / Наслови Просечна зарада у Новом Саду 86.310 динара
По подацима Републичког завода за статистику, јулска просечна зарада у Србији је, без пореза и доприноса, износила 73.114 динара.
Економија / Наслови Суботички ElevenEs урадио прототип прве најдуже ЛФП батеријске ћелије
СУБОТИЦА: Компанија ElevenEs из Суботице завршила је двогодишњи развојни програм и направила прототип најдуже батеријске ћелије у Европи, која ће се користити за електрична возила и складиштење енергије.
Економија / Наслови Момировић: Енергената ће бити довољно, грађани да штеде енергију
БЕОГРАД: У сарадњи са Југословенским речним бродарством, железницом и друмским саобраћајем биће обезбеђно снабдевање енергентима, изјавио је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић после састанка са руководством ЈРБ-а и замолио грађане да се понашају одговорно и у потрошњи струје и буду солидарни.
Економија / Наслови Норд Стрим: Оштећења на оба гасовода без преседана
МОСКВА: Кварови до којих је дошло на три крака подморских гасовода Северни ток 1 и Северни ток 2 су без преседана, а време поправке је немогуће проценити за сада, саопштила је данас компанија Норд Стрим АГ, оператер цевовода Северни ток 1.
Економија / Наслови ПКС: Нови послови Србије и Египта
БЕОГРАД: Србија и Египат имају капацитете да поред већ започетих заједничких пројеката, развијају и нове и то у сектору иновативног здравства и путне инфраструктуре, оцењено је данас на састанку председника Привредне коморе Србије Марка Чадежа и привредне делегације Египта.
Економија / Наслови Матић: Туризам у Србији обара све рекорде
БЕОГРАД: Туризам у Србији обара све рекорде, саопштила је министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић поводом Светског дана туризма и изразила уверење да ће 2023. година бити још успешнија у овом сектору.
Економија / Наслови Од суботе у Аустрији скупље горивом због новог CO2 пореза
БЕЧ: У Аустрији ће од суботе бити скупље гориво на бензинским пумпама, пошто од 1. октобра ступа на снагу такозвани CO2 порез.
Економија / Наслови Иванишевић: Сва блага равнице кец у рукаву војвођанског туризма
На туристичкој мапи Србије као једна од дестинација која бележи пораст броја домаћих и страних туриста су Војводина и Нови Сад - истиче за “Дневник” покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић поводом 27. септембра Светског дана туризма.
Економија / Наслови Динар стабилан према евру, курс у уторак 117,3121
БЕОГРАД: Званични средњи курс динара према евру износиће сутра 117,3121 динара за евро, што је незнатна промена у односу на данас, објавила је Народна банка Србије.
Економија / Наслови Мали одговорио Никезићу о платама и пензијама
БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали одговорио је данас на тврдње председника Одбора за привреду и финансије Странке слободе и правде Душана Никезића да ће инфлација обезвредити најављено повећање плата и пензија, тврдњом да Никезић показује велико незнање из економије.
Економија / Наслови Највише пара после пуњења корпе остане Новосађанима
Сваког месеца свако домаћинство има сталне трошкове, а сваки одлазак у продавницу, куповина основних намирница, подмиривање трошкова за енергенте, комуналне услуге... последњих неколико месеци значи одвајање више новца.
Економија / Наслови Ускоро идентификациони број за грађане "Отвореног Балкана"
БЕОГРАД: Координатор "Отвореног Балкана" у Влади Северне Македоније, Марјан Забрчанец, најавио је да ће ускоро бити активиран идентификациони број за грађане Србије, Албаније и Северне Македоније захваљујући коме ће моћи несметано да раде у приватном сектору у било којој од те три државе.
Економија / Наслови Цене нафте на низбрдици, барел Брента кошта 85 долара
ЊУЈОРК: Цене нафте су наставиле данас пад, другу сесију заредом, због страха од смањења тражње за горивом услед очекиване глобалне рецесије изазване повећањем светских каматних стопа и јачањем америчког долара који ограничава могућност куповина нафте потрошачима који поседују друге валуте.
Економија / Наслови Мали: Од 1. новембра пензије веће за девет одсто
БЕОГРАД: Пензије у Србији ће од 1. новембра бити повећане за девет одсто, а од 1. јануара за још 12 одсто, па ће пензионери следеће године имати пензију већу за више од 20 одсто него сада, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали.
Економија / Наслови Геотермална изворишта у Србији јача од угља
У ситуацији када су енергенти све скупљи и када потражња за њима стално расте, питање енергетске ефикасности, уштеде енергије, те коришћења обновљивих извора енергије постаје све важније. Међу обновљиве изворе енергије спада и геотермална енергија.
EUR/RSD 117.3121
Најновије вести