Заражавање ковидом штити од других варијанти коронавируса

ДЕТРОИТ: Нова студија коју је спровео тим истраживача са Универзитета у Мичигену показала је да су људи који су били заражени у првим налетима таласа пандемије корона вируса, били заштићени од инфекције нових варијанти вируса.
korona
Фото: pixabay.com

Студија је укључивала више од 2.000 доброваљаца из Никарагве и показала је да, иако су људи били заштићенији од инфекције нових варијанти вируса, то им није пружало довољну заштиту да би се спречили нови таласи инфекције широм популације, преноси ЦНН.

Истраживачи су навели да су идентификовали и нешто што је познато као "маркери имунитета", који представљају показатаље који говоре да ли је особа стекла имунитет и на друге инфекције.

"Биће потребна стратегија која укључује вакцинацију да би се олакшао терет који ствара пандемија САРС-КоВ-2", написао је тим истраживача у свом извештају.

Рад истраживача, како наводи ЦНН, није још увек рецензиран или објављен.

Тим је неколико година редовно тестирао волонтере на грип, а корона вирус је тим у тестирања додао када је почела пандемија.

До марта ове године, више од 62 одсто њих било је заражено бар једном.

"После марта ове године, доминирале су гама и делта варијанте", написао је тим.

Лјуди који су имали антитела против корона вируса имали су 69 одсто мање шансе да се заразе по други пут, наводи тим.

Тим није тестирао ефекте вакцинације за потребе овог извештаја, али ће то урадити у будућим истраживањима, рекли су истраживачи за ЦНН.

EUR/RSD 117.5815
Најновије вести