Вујовић: Већа улагања у пројекте за чистији ваздух у 2022.

БЕОГРАД: Министарство заштите животне средине расписало је данас конкурсе за замену котлова у јавним установама и топланама, ложишта у домаћинствима и за пошумљавање и заштиту земљишта.
Irena Vujovic/Vlada Srbije
Фото: Влада Србије/Ирена Вујовић

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић позвала је локалне самоуправе да искористе подршку државе и у наредних 20 дана кандидују пројекте, како би на тај начин унапредили квалитет ваздуха и земљишта у својим срединама, саопштило је ресорно министарство.

Како се наводи, Вујовић је истакла да су ове године обезбеђена још већа средства него у 2021. и да је градовима и општинама, кроз четири конкурса, на располагању укупно 550 милиона динара.

"Прошле године смо имали добру сарадњу са локалним руководством и више од 50 градова и општина искористило је подршку државе да замени котлове у правним лицима и домаћинствима или да пошуми део територије", рекла је Вујовић.

Вујовић је навела да је држава подржала више од 800 домаћинстава да пређу на еколошки прихватљивије енергенте, те да су замењене котларнице у Ваљеву, Косјерићу, Новом Пазару и другим локалним самоуправама.

Према њеним речима Србија је у 2021. захваљујући средствима која су додељена путем јавног конкурса, богатија за више од 150.000 нових садница.

"Унапређење квалитета ваздуха остаје један од наших главних приоритета и ове године настављамо још бржим темпом", рекла је Вујовић.

Како је рекла, пројекти ће бити бирани према унапред утврђеним критеријумима, а прелиминарна ранг листа биће објављена на сајту Министарства заштите животне средине.

EUR/RSD 117.4890
Најновије вести