Верници славе Божић по грегоријанском календару

БЕОГРАД: Римокатоличка црква, протестантске и Англиканска црква, као и поједине православне цркве које су прихватиле ново рачунање времена, прослављају Божић, празник рођења Исуса Христа.
b
Фото: pixabay.com

Према јеванђеоском предању, Исус Христос је рођен 25. децембра у Витлејему па се, уз разлике у календарима, тај датум као почетак нове ере и нове историје човецанства поштује у целом хришћанском свету.

Верници у католичким и другим црквама западног обреда на Божић се клањају јаслама, у којима је симболично представљена сцена рођења са Богомладенцем, Маријом и Јосифом.

Београдски надбискуп Станислав Хочевар је у Божићној посланици поручио да је пандемија ковид 19 бунт природе против савременог начина живота човека, наводећи да Исусу Христу свакако није драго што живимо у пандемији, са маскама на лицу, а да је прослављање Христовог оваплоћења једини излаз из свих данашњих редукција живота.

Хочевар је навео да пандемија коју неки називају пошаст, а други се њоме баве само једнострано и једносмерно, док је се трећи само боје, од ње беже и чекају вакцинацију - може за савременог човека постати истинска пророчка снага.

Наводећи да је одавно записано да Бог увек прашта, да је човек способан то да чини, али ту своју способност ретко користи, а да природа никада не прашта, Хочевар је указао на то да природа и не може да прашта јер или функционише по од Бога датим законима или сама нужно постаје бунт, отпор, болест, носилац смрти.

Каже да је човек разумно и слободно биће које може да схвата, али често не жели да схвати, да може логично, нормално и морално деловати, а истовремено може окренути леђа добру, истини, хармонији, па тако и здрављу.

Специфичност нашега времена јесте у томе да се човек бори само за, у једнодимензионалном смислу, аутономију, за независност у смислу самодовољности, што значи: изван заједнице; за слободу у апсолутном смислу, а такву слободу у апсолутном смислу може живети само потпуно савршено биће - Бог, указује Хочевар.

Наглашава да се Исус не мири с тим да живимо у страху и неизвесности због пандемије и да није Његова воља да будемо затворени, изоловани, удаљени једни од других, као и да маскама покривамо лице које одражава наш идентитет, посебност, непоновљиво историјско и космичко место.

Све то није по вољи Његовој, све то смо нажалост, свесно или несвесно, сами изабрали, поручује Хочевар и додаје да су људи помислили да могу мењати сопствени идентитет и да могу себе прогласити "творцима", "боговима", "произвођачима" силе Божје.

Према његовим речима, човек сам свесно протерује Бога, па тиме и здравље.

Уместо да живимо узвишеност Божјих синова и кћери, и самим тим достојанство сарадника Божјих, радије бирамо свој ништавни егоцентризам, а тако и нарцисоидност, који нас бацају у реку пролазног, додаје Хочевар.

Београдски надбискуп наглашава да је важно славити рођење Исуса Христа јер нам само Бог може рећи ко јесте Бог и ко јесте човек и какав људски живот треба да буде.

Зато је, наводи Хочевар, Бог постао човек и зато је сам чин гледања, расуђивања, прихватања и поистовећења са Богочовеком - Исусом Христом и прослављање Његовог оваплоћења, једини излаз из свих данашњих редукција живота.

EUR/RSD 117.3529
Најновије вести