У Србији 626 случајева нежељених реакција након вакцинације

БЕОГРАД: Павле Зелић из Агенције за лекове и медицинска средства (АЛИМС) изјавио је даднас да је до сада у Србији пријављено укупно 626 случајева нежељених реакција након вакцинације против коронавируса, као и да није било ниједног пријављеног случаја емболијских или тромболитичких поремећаја након пријема АстраЗенеке вакцине.
vakcina korona pix
Фото: Pixabay.com

Зелић је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, рекао да је континуирано праћена безбедност и АстраЗенека вакцине, чија је примена била суспендована у појединим земљама, али и свих других.

"Тренутно имамо 82 пријављена случаја нежељених реакција на АстраЗенека вакцину, али су су оне све биле очекивано уобичајено благе, а тако је било углавном и за све остале вакцине - бол на месту примене, оток, малаксалост, повишена температура. Ништа што би нас забринуло", рекао је Зелић.

Он је истакао да није било ниједног пријављеног случаја емболијских или тромболитичких поремећаја, опструкције и прекида протока крви кроз крвне судове који су изазвали ту забринутост у ЕУ.

"Остајемо на оном путу који је најбитнији - то је пут вакцинације", рекао је Зелић и додао да свакодневно прате извештаје о свим нежељеним реакцијама.

Зелић је навео да се од 626 случајева нежељених реакција, њих 200 односило на Фајзер вакцину, 224 на Синофарм, 118 на руску и 82 на АстраЗенеку.

Он је нагласио да сви ти случајеви спадају у категорију блажих било локалних или системских нежељених реакција. На питање да ли је било грађана који су морали у болницу због нежељених реакција, Зелић је одговорио да је било неколико случајева тежих нежељених реакција.

"Укупно су четири повезана с вакцинама. Пријављују се и друге нежељене реакције тежег типа, али се показује истрагом да оне немају везе са вакцинама и то је јако битно да грађани разумеју да се ми максимално посвећујемо сваком овом случају, да истражујемо шта се десило и долазимо до одговора који је у интересу пре свега популације, али и заштити од ковида", објаснио је Зелић.

Он је указао да, када се упореде све те нежељене реакције, не могу се ставити у исту категорију са оним што може да изазове коронавирус. Зелић је навео да су грађани који су били у болницама сада добро и да никаквих дуготрајних последица није било.

"Показало се, што нас посебно радује, да су вакцине, и поред онога што се говорило да су брзо развијене, напротив изузетно безбедне, али и ефикасне", рекао је Зелић.

Он је нагласио да је ово преломни тренутак у вакцинацији и да се очекују ефекти до којих је дошло у Израелу, Емиратима и САД, када нема више у болницама оних који су се вакцинисали, зато што вакцине спречавају две кључне последице - хоспитализацију и смрт.

"То је оно чега неће бити убудуће, ако наставимо вакцинацију овим темпом", нагласио је Зелић.

Paja
20.03.2021 • 11:43
Господине Зелићу. Ако сте објавили колики је број нежељених реакција био од које вакцине, онда сте требали ОБАВЕЗНО навести колико је грађана примило коју вакцину да можемо добити слику који је проценат нежељених појава код сваке вакцине. Овако сте представили да је АстраЗенека најбезбеднија јер има најмањи број нежељених реакција. Ја лично Вам не верујем.
EUR/RSD 117.3314
Најновије вести