У храмовима у региону одржане поноћне и јутарње литургије

БЕОГРАД/БЕЧ/ТРСТ: У павославним храмовма широм региона јутрос су одржане божићне литургије, поводом обележавања једног од два највећа хришћанска празника, рођења Исуса Христа, Божића, који Српска православна црква обележава по Јулијанском календару.
Božićni aranžman Foto: Dnevnik.rs
Фото: Божићни аранжман Фото: Дневник.рс

Ове године обележавање Божића се одвија у специфичним условима због пандемије корона вируса, а верници су пожани да поштују епидемиолошке мере и да празник обележе у својим домовима.

Читана је Божићна посланица Синода СПЦ и свих архијереја.

Нека овај Божић свима у земљи и расејању у домове унесе мир, љубав, слогу, радост и благослов у све дане живота и подари покајање и спремност на праштање, порука је у Посланици Синода Српске православне цркве и свих архијереја.

Речи утехе Синода и архијереја упућене су свим невољницима којима је учињена било каква неправда, али и свима онима који су у овим тешким данима услед последица опаке болести остали без својих милих и драгих.

Упућен је позив грађанима да у овим данима великих искушења захвале лекарима и медицинском особљу које се несебично труди да помогне сваком човеку, често и по цену сопственог живота.

Та љубав и жртва обавезују да у овим тешким данима за свеколики људски род очувамо своје здравље и свој живот, као и да чувамо друге на начин како се то препоручује, поручено је у Посланици.

Божић је, иначе, породични празник на који се не иде у посете, са изузетком положајника који долази у кућу слављеника и први честита Божић.

Прошле ноћи у свим већим храмовима одржане су поноћне литургије, којима је током јучерашњег дана претходило традиционално паљење Бадњака.

И Срби у Аустрији прослављају Божић, али под "корона условиma“

Српски православни верници прослављају широм Аустрије најрадоснији хришћански празник Божић, али ове године под условима пандемије корона вируса.

Аустријска влада, иако је на снази мера потпуног закључавања, дозволила је православним верницима да Божић прославе у црквама са својим свештеницима.


Курц честитао православцима

Аустријски канцелар Себастијан Курц честитао је православним верницима Божић.

Свим православним хришћанима желим срећан Божић. Придржавајмо се и данас мера и смањимо заједно број инфекција, како би ишли путем изласка из кризе, поручио је Курц.

Претходно је и председник Аустрије Александер ван дер Белен честитао православним верницима Божић.

Желим свим православним хришћанима, који ове године Божић славе под посебним околностима, сретан Божић и Нову годину, поручио је председник у поруци постављеној на друштвеним мрежама.


У храмовима Српске православне цркве на Бадњи дан и на Божић, у складу са изузетком који је омогућила аустријска влада, служене су празничне литургије уз присуство ограниченог броја верника.

За разлику од ранијих година ове није било поноћне литургије, већ су служене две јутарње, како би што већи број верника могао да присуствује, као и једна вечерња.

На празничним литугијама било је много деце, која се посебно радују Божићу.

Такође, како би се избегле гужве за Божић, у храмовима СПЦ у Бечу, од Светог Николе, верници су могли да набаве освећене бадњаке.

Међутим, и поред тога испред српских храмова у Бечу на Бадњи дан и на Божић биле су гужве.

Аустријска полиција је редовно проверавала да ли се поштују мере, као што су маске и дистанца, али није имала повода за деловање, јер су од цркве одређени редари савесно радили свој посао.

Уношењем освећених бадњака у своје домове, и у Аустрији се по старом обичају дочарала празнична атмосфера, али овај пут само у најужем породичном окружењу.

Српски културни центар "Стеван Мокрањац" у Бечу поводом Божића направио је видео са песмом и причом о божићним обичајима.

Због мера владе Аустрије и немогућности одржавања редовних проба, као и прославе Божића у духу српске традиције у нашим просторијама уз поделу пакетића деци и уз божићно окуплање родитеља, одлучили смо да уз помоћ пар најмлађић чланова обучених у народну ношњу, божићну декорацију за све чланове и пријатеље друштва снимимо божићну песму и тако све обрадујемо и на неки начин вратимо веру у боље дане и заједничко дружење, истакао је потпредседник СКЦ "Стеван Мокрањац" Саша Божиновић.

Уметнички руководилац и један од стожера бечког "Мокрањца" Милорад Руњо осмислио је сцену и читаву кореографију, то јест одабрао песму и причу која верно осликава божићне обичаје Срба.

Уз песму "Божић, Божић, благи дан", мања група пионира уз помоћ Тијане Радојчић и Александра Новаковића из првог ансамбла пожелела је свима сретне божићне празнике.

Прослављен и у Трсту

Православни верници у Трсту, међу којима су најбројнији Срби, прославили су Бадње вече и присустовали Божићној литургији у цркви Светога Спиридона, уз пуно поштовање антиковид мера, пише локални лист “Пиколо”.

У самој цркви Светога Спиридона означен је на патосу број места која могу бити заузета, уз поштовање физичке дистанце, на улазу је мерена температура, а верници су носили маске.

Службу је служио отац Рашко, а и ове године као и прдходних у слузењу му се придружио и свештеник грчке православне цркве у Трсту.

Градоначелник Трста Роберто ди Пјаца одлучио је да градски тргови и улице остану све до половине јануара свечано окичени “у знак поштовања православног Божић и Нове Године”.

Желимо да поделимо с нашом браћом, нашим суграђанима православне вере радост највећег хрисчанског празника. Православни Божић славимо са заједницама које су вековима присутне у Трсту и које су биле, и данас су сведочанство историје и посебног места овога града у срцу Европе, рекао је Ди Пјаца.

По речима градоначелника, на тај начин Трст изражава поштовање према културним, верским и породичним обичајима и вредностима које становници Трста деле с онима који су православне вере.

EUR/RSD 117.3216
Најновије вести