Тим из Швајцарске који води српски научник прави нову вакцину

БЕОГРАД:- Тим научника компаније "Свис рокетс" из Базела, предвођен Владимиром Цмиљановићем из Србије, ради на изради "ракетне вакцине" против корона вируса, а Цмиљановић каже да је реч о вакцини која може да реагује на све мутације и да је план да Србија и Швајцарска прве добију ову вакцину.
s
Фото: Youtube Printscreen

Цмиљановић је за ТВ Прва објаснио да се ракетна вакцина односи на вакцину друге генерације и поручио да се нада да ће бити много боља него што су вакцине прве генерације јер, како каже, вирус мутира и мења.

"Зато је боље да имамо нове технологије у вакцини која користи комплетан вирус корона", рекао Цмиљановић.

Цмиљановић, који предводи тим научника "Свис рокетс", која развија вакцину уз помоћ владе Швајцарске и града Базела, каже да су и даље у току претклиничке студије ове вакцине и да се паралелно врши њено тестирање на животињама.

"Боримо се да поћетком следеће године почнемо да вакцинишемо људе", рекао је Цмиљановић.

Како је навео, тим је добио новац од швајцарске федерације, јер је показао да ова вакцина може да направи тако јак имуни систем који може да реагује на све мутације, а то раде тако што убацују прави вирус.

"Наш циљ је да дамо једанпут вакцину, евентуално другу дозу, то још не знамо и да људи који се вакцинишу буду имуни минимум годину, две", навео је Цмиљановић.

План је, како је додао, да Србија и Швајварска буду прве две земље које це да добију "Свис рокетс" вакцину.

"Дајемо све од себе да то буде што пре, али план је да буде почетком наредне године", поручио је.

Како је објаснио, вирус Сарс-Цов-2 успевају да произведу синтетичком биологијом, а урадили су то тако да вирус не може да се реплицира у телу када се убризга као вакцина.

"Вирус који ми произведемо може да уђе у ћелију, али не може да изађе из ње. Тај улазак у ћелију активира тзв. Т-ћелије убице које у ствари дају имуни одговор на дуже време. Коришћењем свих протеина можемо да повећамо одбрамбени спектар имуног система", рекао је Цмиљановић.

EUR/RSD 117.3314
Најновије вести