Србија све старија, свака пета особа старија од 65 година

БЕОГРАД: Скоро свака пета особа у Србији старија је од 65 година што нас сврстава међу најстарије популације на свету, показало је Истраживање о социјалној инклузији старијих особа које је представљено на данашњој седница Савета за питање старости и старења.
slavica djukic dejanovic foto tanjug, tanja valic
Фото: Танјуг/Тања Валић

Министарка без портфеља задужена за демографију Славица Ђукић Дејановић истакла је у исто време само 14,4 одсто становништва Србије чине млади до 15. година."Ми смо стара нација и та чињеница мора да буде укључена у све наше будуће стратегије - економске, социјалне, здравствене", рекла је Дејановић новинарима.

Она је додала да 16 одсто особа старијих од 65 година немају никаква примања, те тако не стоји представа о томе да су старе особе терет. "Стари својим искуством помажу млађим генерацијама, своје унуке, децут", нагласила је Дејановић и додала да је социјална и здравствена угроженост старе жене на селу наша реалност.

Заменица амбасадора Аустрије у Србији Сабина Кројсенбрунер каже да су Србија и Аустрија сличне по питању старије популације и похвалила спремност Владе Србије да опредузме одређене кораке у том правцу.

Она је нагласила да су пред обе џаве велики изазови што се тиче старења популације и да проблеми са којима се суочава старији почињу веома рано.

Генерална секретарка Црвеног крста Србије Весна Миленовић истакла је да је истраживање показало 15 одсто становништва старијег од 65 година ради и да су најчешће ангажовани у пољопривреди.

"Пензије играју значају улогу у заштити од сиромаштва. Без социјалних трансфера и без пензија стопа ризика од сиромашта код старијих износила би 82, 3 одсто. У прошлој години осам одсто мушкараца и 17 одсто жена нису примили никаву социјално примање нити пензију", појаснила је она. 

Миленовић је указала да око 20 одсто жена не може да користио новац самостално, али и да значајан број старијих не може да задовољи потребе за здравственом заштитом.

"Истраживање о приходима и условима живота из 2015 године које је радио Завод за статистику показало је да 13 одсто мушкараца и 18 одсто жена нису имали преглед или лечење које им је потребно", истакла је представница Црвеног крста Србије.

Значајно је и то, додаје, да особе старије од 65 година чине 15 посто корисника социјане помоћи, упркос размишљању да је то много већи број. 

Истраживање о социјалној инклузији старијих особа спровео је Црвени крст Србије у оквиру пројекта "Иницијатива за социјалну инклузију старијих особа", који финансирају Европска унија, Аустријска развојна агенција и Аустријски Црвени крст.

EUR/RSD 117.5649
Најновије вести