Следеће недеље нови електронски систем епидемиолошког надзора

Систем ће омогућити да решења санитарне инспекције и друга битна обавештења у вези са здравственим мерама буду електронски креирана и достављена грађанима путем портала е-здравље.гов.рс или еуправа.гов.рс.
e-zdravlje.gov.rs Foto: www.e-zdravlje.gov.rs
Фото: e-zdravlje.gov.rs Foto: www.e-zdravlje.gov.rs

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић најавио је пуштање у рад наредне недеље новог интегрисаног електронског система државних органа, који ће и држави и грађанима помоћи у борби против пандемије коронавируса.

Систем ће, како је рекао, омогућити да решења санитарне инспекције и друга битна обавештења у вези са здравственим мерама буду електронски креирана и достављена грађанима путем електронских портала, путем портала еЗдравље који се налази на адреси е-здравље.гов.рс или портала еУправа на адреси еуправа.гов.рс.

Навео је да је основни циљ да се различти информациони системи различитих државних органа међусобно повежу како би епидемиолошки надзор био што ефикаснији.

"Рецимо, информација о томе да је грађанин прешао границу, без обзира да ли домаћи или страни држављанин или да је заражен ковидом-19 ће се прослеђивати различитим државним органима, а евентуалне мере надзора ће се електронски генерисати, изрицати и достављати грађанима", рекао је Јовановић.

Да би се успоставио нови систем, навео је да је извршена интеграција пет информационих система - Министарства здравља, Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут", Канцеларије за ИТ и електронску управу, МУП-а и Министарства правде.

Појаснио је да ће нови електронски систем омогућути да, ако се утврди да је лице позитивно или било у контакту са заражним, или ако долази из земаља у којима је епидемија у порасту, та информација буде прослеђена системима санитарне или граничне санитарне инспекције кроз јединствен систем еИнспектор.

"Из тог система решење о изреченој мери изолације или о прекиду мере креираће се у електронском облику и биће доступно грађанима истог тренутка путем портала еЗдравље или портала еУправа", рекао је Јовановић.

Додао је да ће се из система еИнспектора информација прослеђивати Министарству унутрашњих послова, ради контроле поштовања изречене мере.

Како је рекао, у случају да се мера изолације прекрши, инспектор ће моћи да креира прекршајну пријаву која се електронским путем доставља суду ради даљег поступања.

"Омогућили смо повезивање различитих информационих система, да се потребне информције размењују између свих државних органа који су битни у борби против корона вируса и да грађани правовремено о свим овим активносима буду електронски информисани, путем еЗдравље или портала еУправа", додао је Јовановић.

EUR/RSD 117.5731
Најновије вести