Шеклер: Тек више од четири милиона вакцинисаних значи нормалан живот

БЕОГРАД: Уколико у наредних неколико месеци успемо да вакцинишемо више од четири милиона грађана, ниво колективног имунитета биће довољан да се вратимо у нормалан живот, поручио је данас вирусолог и микробиолог Ветеринарског института у Краљеву Миланко Шеклер.
milanko sekler, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"Оног тренутка када приђемо бројци од преко четири милиона вакцинисаних, ми дневно нећемо имати више од 100 нових случајева, биће довољна једна добро опремљена ковид болница, и цео систем, како здравствени тако и друштвени, моћи ће да се врати у нормалу", рекао је Шеклер за РТС.

Он је додао да, ако се тај циљ постигне у наредним месецима, онда ће ниво колективног имунитета бити довољан "да нас изведе на нормалан пут и нормалан живот".

Шеклер сматра да се млади мање вакцинишу јер им је у последњих годину дана говорено да су мање угрожени.

"То је створило уверење код њих да су отпорни и да то није тема за њих. Међутим, сада и млади људи обољевају и имају и тежу клиничку слику, и зато је неопходно да им се пошаље порука да треба да размишљају о заштити", поручио је Шеклер .

Шеклер сматра и да је јако незахвално говорити о нивоу антитела који штити људе од корона вируса.

"То што се установи да их имамо је добро за нас, али то није гаранција да смо заштићени. Ако је наш организам био исцрпљен болешћу ми смо и даље изложени. Квалитет антитела после прележане болести није исти", објаснио је он.

Говорећи о истраживању о ефекту вакцина које је рађено у Крагујевцу, Шеклер је рекао да је закључак да све вакцине које се примењују у Србији ефикасно штите.

"Неке вакцине брже стварају заштиту, а неке спорије, отуда се чешће заражавају они који су примили неку од вакцина које спорије стварају антитела, и ако се изложите вирусу у ризику сте да се заразите. Морам да напоменем да иако имате брзину код Фајзера и Спутњика, ту су и чешће нуспојаве, док их код Синофарма готово да нема, тако да све има своје предности и мане", каже Шеклер.

Када је реч о вакцини Астразенека и недоумицама да ли је она безбедна, Шеклер оцењује да је интересантно да земље, које су власници те вакцине Британија и Шведска, као и Финска, Словенија и друге државе, и даље користе ту вакцину и позивају грађане да је приме.

"Подаци у нашој земљи показују да није било никаквих ситуација, конкретно појава тромбозе и та повезаност није ни доказана нигде у свету, тако да смо и даље у домену инсинуација. Јако је лоше када се меша политика или нечији интереси јер онда не говоримо о научним чињеницама", сматра Шеклер.

Шеклер напомиње да га охрабрује број вакцинисаних у Србији и даља заинтересованост за вакцинацију.

EUR/RSD 117.5749
Најновије вести