РФЗО: Заштитне опреме довољно, у болнице иде свакодневно

БЕОГРАД: Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) Сања Радојевић Шкодрић тврди да заштитне опреме за здравствене раднике и пацијенте има сасвим довољно и да се она испоручује на дневном нивоу, у зависности од потреба клиничких центара и осталих здравствених установа.
RFZO/Dnevnik
Фото: Дневник (Б. Лучић)

Застоји се, каже Радојевић Шкодрић за Танјуг, повремено појаве и то на релацији Клинички центри - директори здравствених установа на локалу, али се у таквим случајевима веома брзо реагује.

"Водимо стање залиха на дневном нивоу. РФЗО добија колико је установама потребно још заштитне опреме, а исто тако водимо рачуна и колико је и какво стање њихових залиха, дакле, колико у датом моменту свака здравствена установа има на располагању. На основу тога ми распоређујемо на дневном нивоу", каже Радојевић.

"Зашто је битно на дневном нивоу? Зато што ми водимо рачуна и о броју запослених и о броју пацијената. У једном моменту имате већи број оболелих у Новом Саду, па онда у Београду, па Крагујевцу, у Београду нису све болнице пођеднако заузете. Зато водимо рачуна да оне које имају више пацијената у том моменту добију нешто више опреме", рекла је директорка РФЗО.

"Али, сви добијају у свакој расподели опрему", истиче.

Из централног магацина РФЗО опрему шаље у у магацине клиничких центара, дакле Нови Сад, Кагујевац, Ниш, Београд и Косовска МИтровица, а онда иде даља расподела, објашња Радојевић како опрема стиже до здравствених установа у мањим градовима.

"Када пошаљемо опрему у централне магацине, директори клиничких центара заједно са директорима филијала РФЗО на локалном нивоу врше расподелу осталим здравственим установама, а то су домови здравља, институти за јавно здравље, специјалне болнице", објашњава.

Шта може да буде реалан проблем на локалном нивоу - директорка РФЗО наводи да је некад проблем што директори центара у том моменту или не позову све директоре или, наводи она, некад постоји извесна успореност:

"Директори не реагују, не зову директоре клиничких центара и опрема се неко време задржи, а распоредељена је и налази се у магацинима. Ми из централе се управо зато трудимо да позивамо директоре на локалу, опеменемо, питамо да ли су распоредили опрему, нарочито када распоређујемо нову опрему да би испразнили магацине".

Како истиче директорка РФЗО, управо из разлога да се не би задржавала опрема, иако би њима било много лакше да распоређују на седмичном нивоу, они је распоредељују на 24 сата или некада на 48 сати, да се не би дешавало задржавање опреме и нека врста пасивног понашања.

Претходних дана појавили су се извештаји да у КЦВ Нови Сад лекари раде без опреме, па је једна страна агенција емитовала прилог из којег се видело да је имају.

На питање да ли су је имали и раније или можда није била правовремено распоређена, Радојевић истиче:

"О самог старта како је опрема стизала, тако смо је ми распоређивали ка свим великим центрима. У самом почетку, када смо почели да набављамо опрему, увозници и наши добављачи имали су проблема, које и сада имамо, да једноставно није било толико опреме на располагању и нисмо могли да купимо количину која нам је била потребна. Јако нам је важан био рок испоруке и, како су стизале, било које количине, и мале, ми смо их одмах слали, на првом месту КОВИД болницама, а онда и у све друге болнице да бисмо заштитили здравствене раднике. Ми смо распоређивали ка свим центрама, дешавало се да возило у неки центар стигне касније, нису сви ни исто удаљени. И Нови Сад и сви други центри су одмах добијали опрему из централног магацина РФЗО, одатле у Клиничке центре и даље ка осталим здравственим установама", каже Радојевић.

Радојевић наводи да је ситуација са респираторима добра, да их има довољно, али да нам је свакако потребно још.

"Као што знате, председник је од самог старта инсистирао на респираторима и 24 сата води рачуна о набавкама. Сада имамо довољно, а да ли нам треба још - да. Проблем је кад ми нађемо респираторе, платимо, онда настају огромни проблеми да они стигну у Србију. Онда се предуго задржавају у магацинима, траже сертификате, у неким случајевима вадимо батерије, па их враћамо. Има много проблема на терену, да би стигли у Србију. Кад год дође испорука, макар и мања количина, ми смо срећни".

Такође, нема проблема ни са дезинфекционим средствима, док залиха тестова има за две недеље, а ускоро стиже новиих 500.000.

"У једном моменту смо заиста имали проблем са дезинфекционим средствима, али смо се врло брзо организовали са сопственом производњом. И за дезинфекцију радних површина у болницама и за производњу алкохола. Сада стојимо доста добро, ми их такође распоређујемо на дневном нивоу, а трудимо се да их распоредимо у периоду од седам дана. За сада се установе РФЗО не жале и не ургирају за добијање веће количине".

Што се тиче тестова, постоје, каже, две врсте - ПЦР тестови и брзо капиларни.

"ПЦР су поузданији, како струка каже и раде се на Торлаку и у лабораторији у Батајници. Имамо још неколико лаборатаорија, а у једном моменту смо их централизовали, пописали кадар, техничке могућности, број тестова да би могли да раде у максималном капацитету. По нашим анализама, сада имамо тестова за још две недеље. И ту је проблем у набавци, исти као за респираторе, и њих углавном увозимо из Кине, а водимо рачуна да не увеземо тестове који нису адекватни. Брзе капиларне смо наручили 500.000, треба да стигну за седам и 10 дана. Видели сте какав је проблем са транспортом, али смо их купили", истакла је Радојевић.

EUR/RSD 117.5702
Најновије вести