Република Српска: Дан бораца и 218 година од Првог српског устанка

БАЊА ЛУКА: У Вишеграду ће данас бити обележени Дан бораца Републике Српске и 218 година од Првог српског устанка.
1
Фото: Youtube Printscreen

У манастиру Добрун биће служен парастос погинулим борцима и положени венци на споменик Вожду Карађорђу, преноси РТРС.

Обележавању у Вишеграду присуствоваће премијер Републике Српске Радован Вишковић, а организатори су одбори Републике Српске и Србије за неговање традиције ослободилачких ратова.

Званичници Српске честитали Дан борца

Званичници Републике Српске честитали су данашње обележавање Дана бораца и 218 година од Првог српског устанка Борачкој организацији Републике Српске и свим припадницима Војске Републике Српске.

Председница Жељка Цвијановић је поручила да је очување Српске трајна обавеза њених институција, као и унапређење права борачких категорија и свих организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

"Дужност свих нас је да негујемо културу сећања на све борце и њихову херојску и несебичну жртву коју су поднели у одбрани Републике Српске, али и да се боримо за истину о свим нашим страдањима ", поручила је председница Жељка Цвијановић.

Честитку је свим учесницима одбрамбено-отаџбинског рата, упутио и премијер Радован Вишковић, истакавши да су борци Војске Републике Српске у три и по године тешких искушења дали пресудан допринос у одбрани Српске и свог народа.

Председник Народне скупштине Недељко Чубриловић истакао је у честитки да ће Народна скупштина и у будућности чинити све да се унапреди законодавни оквир којим се обезбеђује бољи положај бораца и ратних војних инвалида у Републици Српској.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик истакао је да је улога бораца немерљива и да ће у том смислу све институције водити рачуна да се њихов статус поштује и заштити, пренела је РТРС.

EUR/RSD 117.3529
Најновије вести