Пронађена изгубљена писма Николе Тесле

БЕОГРАД: Пронађена су два писма Николе Тесле, за која се мислило да су изгубљена, а реч је о писмима која је велики научник упутио Радоју Јанковићу, генералном конзулу Краљевине Југославије у Њујорку, потврдили су у Адлигату.  
nikola tesla
Фото: Tanjug (Video, arhiva)

У писмима Тесла пише о Михаилу Пупину, његовој болести и жељи да га посети у болници, а пронађена су пре неколико дана и уз велики напор откупљена за музеје овог Удружења захваљујући залагању Виктора, Бранислава и Горице Лазић као и Александре Нинковић Ташић, Милоша Јанковића (оснивача Адлигата) и часописа Недељник. 

Према речима Виктора Лазића, оснивача Адлигата, ови артефакти су од изузетног значаја за српску културу, писани су јасним ћириличним писмом, а из њих се види веома близак и брижан међусобни однос Тесле и Пупина. 

Писма на више начина мењају познату историју односа ова два научника и потврђују њихову блискост, док у потпуности демантују причу о мирењу на самртничкој Пупиновој постељи, пошто је очигледно да, у тренутку писања писама, три месеца пре Пупинове смрти, сукоба између двојице великана није ни било, већ једино жеље да се што пре сретну, каже Лазић.  

Писма ће бити доступна истраживачима у просторијама Адлигата од понедељка, а удружење Адлигат очекује помоћ надлежних институција на њиховој конзервацији и заштити.

EUR/RSD 117.3235
Најновије вести