Почела исплата првих стипендија надареним ђацима и студентима

Исплата прве, друге и треће месечне рате стипендија, изузетно надареним ученицима, за школску ову школску годину почела је у четвртак, док у петак почиње исплата, прве три месечне рате стипендија, изузетно надареним студентима, Месечна стипендија за надарене ученике је 7.500 динара,тако да ће им овај пут бити исплаћено 22.500 динара, за студенте основних и мастер студија месечна рата је 12.000 динара,те ће овај пут добити 36.000 динара, док ће студентима докторских студија, чија месечна рата износи 15.000 динара, бити исплаћено 45.000 динара.
studenti, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Овогодшњи стипендисти Министарства просвете уговоре о стипендирању су потписали на Дан државности, када им је председник Републике Александар Вучић обећао да ће износ стипендија за изузетно надарене ученике и студенте за ову школску годину бити дуплиран. С обиром на то да су у току законске процедуре које ће омогућити ово повећање, прве три рате су исплаћене по старом, али ће чим се ова процедура оконча, ученици добијати по 15.000 динара месечно, студенти основних и мастер студија по 24.000, а студенти докторских студија по 30.000 динара месечно.

Право на стипендију за изузетно надарене ученике имају ђаци почев од другог разреда средње школе, чије школовање се финансира из буyета, а који стално постижу одличан општи успех и освоје једно од прва три места на међународним и републичким такмичењима.

Ученици ће ускоро добијати по 15.000 динара месечно, студенти основних и мастер студија по 24.000, а студенти докторских студија по 30.000 динара

Министарство просвете, науке и технолошког развоја је у буyету обезбедило средства за стипендије за 247 надарених ученика у овој школској години.Од тог броја 157 ученика су нови стипендисти, док их је 90 стипендије примало и прошле школске године.

Право на стипендију за изузетно надарене студенте имају буyетски студенти високошколских установа почев од треће године студија, који су уписани први пут у текућој академској години на студије првог, другог и трећег степена, с просечном оценом најмање девет и који су положили све испите из претходних година студија. У овој школској години то право остварила су 704 академца, а од тог броја 362 су нови стипендисти, док је 342 студента и лане примало ову стипендију.

Д. Девечерски

 

EUR/RSD 117.5702
Најновије вести