Овог лета српски туристи ће у Турску путовати с личним картама

АНКАРА: Српски туристи ће овог лета у Турску путовати само са чипованим личним картама, иизјавио је први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић.
istanbul
Фото: pixabay.com

Он је на конференцији за медије, а после разговора са турским колегом Мевлутом Чавушоглу у Анкари, одговарајући на питање новинара објаснио да је споразум о путовању само са личним картама између Турске и Србије потписан прошле године, али да је остала обавеза парламената двеју земаља да га ратификују.

Како је истакао, Турска је то урадила и остала ја обавеза да то уради и Србија, али да то није било могуће због распуштања парламента и избора.

Знате да су били избори, затим формирање владе, па је парламент почео да ради у законодавном делу тек крајем октобра. Можете очекивати да ће све то бити врло брзо завршено. Сигуран сам да ће нова туристичка сезона моћи да се одвија у складу са тим споразумом, рекао је Дачић.

Односи Србије и Турске на историјском максимуму, циљ размена буде пет млрд $

Дачић је, након састанка са турским колегом Мевлутом Чавушоглуом, изјавио да су билатерални односи две земље на историјском максимуму, као и да су Србија и Турска имале трговинску размену од скоро 2,5 милијарди долара, а да је циљ да она достигне пет милијарди.

Реч је о једном изузетно отвореном и пријатељском односу, односу поверења, који се заснива и на поверењу двојице председника Вучића и Ердогана и нас двојице као министара спољних послова. Почели смо тиме што смо радили на потписивању споразума о укидању виза и споразуму о слободној трговини, још пре више од 10 година. И тада смо имали визију шта треба да радимо нечекајући ЕУ, рекао је Дачић.

Истакао је да у политичкој сфери две земље имају добре односе, али и у економској  без обзира што нисмо задовољни још, иако имамо историјску размену од скоро 2,5 милијарде долара, рекао је Дачић и подсетио да су председници поставили средњорочни циљ да се достигне размена и у вредности од пет милијарди.

Сигурно је да је наша економска сарадња у успону и да имамо читав низ инвестиција и да се запошљава велики број људи, додао је Дачић.

Каже да су у питању инфраструтурни пројекти који помажу развоју Србије и њеним регионима и да је ту значајан аутопут за Сарајево.

Постоји и присуство финансијског капитала, банке и развојне агенције, а ради се и на развоју наших културних и образовних односа, као и у области  спорта, науке и друго. Зато је веома важано да имамо сталне контакте и да редовно анализирамо чекирање шта је урађено, додао је он.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести