Отворена изложба „Вожд Карађорђе- отац Србије“ у Бањалуци

БАЊАЛУКА: Помоћник министра одбране за људске ресурсе Катарина Томашевић и помоћник министра одбране за политику одбране Предраг Бандић присуствовали су данас отварању изложбе „Вожд Карађорђе - отац Србије“ у Музеју Републике Српске у Бањалуци.
1
Фото: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ ANDRIJA GAVRILOVIC

Изложбу је отворио министар унутрашњих послова РС Драган Лукач, а реч је о поставци која је приређена у оквиру обележавања 30 година постојања Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Томашевић је изразила захвалност на прилици да присуствује свечаностима поводом 30 година постојања Министарства унутрашњих послова РС и додала да је Србија увек ту да подржи пријатеље и сараднике из Министарства унутрашњих послова Републике Српске и честитала грађанима значајан јубилеј.

Изложба је организована у сарадњи Министарства одбране Србије и Музеја Града Новог Сада, а посетиоци ће бити у прилици да виде музејске предмете који до сада нису излагани и први пут су доступни грађанима Републике Српске.

Изложбу чини више од 70 експоната хладног, ватреног, борбеног и украсног оружја, међу којима су сабље, јатагани и ножеви, пушке, кубуре и пиштољи, системи паљења на кремен, цеви топова, као и оружни прибор.

Изложени експонати су аутентични и управо су они коришћени у Првом српском устанку.

На изложби се могу видети портрети Карађорђа, знаменитих српских војвода тог доба, литографије Анастаса Јовановића, акварели, као и скулптуре.

Изложба ће за посетиоце бити отворена до 14. априла у Музеју Републике Српске у Бањалуци, а потом до почетка маја у Културном центру у Требињу. Поставка ће, затим, бити изложена у Музеју Семберије у Бијељини током прве половине маја.

EUR/RSD 117.3529
Најновије вести