Од ЕУ заштитне маске и рукавице за Србију

БЕОГРАД: Маске, рукавице и друга опрема за борбу против пандемије КОВИД 19 стигла је данас у Србију, а у питању је само једна од донација Европске уније.
rukavice
Фото: pixabay.com

Помоћ медицинском систему долази на захтев српских власти, у време великог броја заражених коронавирусом, као и сталне потребе за заштитом лекара, кључног особља и борбом за животе пацијената у критичном стању, наводи се у саопштењу Канцеларије ЕУ у Србији.

Донација се састоји од пола милиона заштитних маски, пола милиона рукавица и друге опреме за личну заштиту.Донацију финансијски подржава Механизам ЕУ за цивилну заштиту, а испорука долази из заједничке европске залихе RescEU у Грчкој.

"ЕУ ради непрекидно како би наставила да пружа подршку Србији у тешким временима. Најновија донација стиже у прави час, јер је због поновно буктања вируса здравствени систем под сталним притиском", рекао је амбасадор ЕУ у Србији, Сем Фабрици.

Он је навео да се напорно ради на томе да се Србији олакшамо приступ вакцинама.

Као одговор на кризу КОВИД 19, ЕУ је Србији брзо ставила на располагање 93 милиона евра - 15 милиона евра је опредељено за тренутни одговор, док је 78 милиона евра опредељено за средњорочни економски опоравак.

Током пролећа, ЕУ је организовала 15 теретних авиона који су слетели на аеродром Никола Тесла.

Ови авиони су превезли преко 721 тону опреме коју је Србија набавила за борбу против КОВИД 19, док је ЕУ покрила трошкове транспорта у износу од 7,1 милион евра.

Такође, ЕУ је обезбедила средства српским властима да ангажују 200 домаћих медицинских радника на период од шест месеци и донирала медицинске потрепштине у вредности од 4,9 милиона евра, као и 14 возила хитне помоћи и деконтаминационих возила за српске болнице.

EUR/RSD 117.2767
Најновије вести