Наставак сарадње Србије и САД у области науке и технологије

БЕОГРАД: Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић изјавио је данас да ће наставак сарадње Србије и Сједињених Америчцких Држава у области науке и технолошког развоја допринети ширењу и развоју односа између најширих научних и технолошких заједница две земље, али и омогућити бољу размену истраживача, научника, инжењера и техничких експерата.
ruzic, tanjug video
Фото: Бранко Ружић, фото: Танјуг (Видео)

Ружић је то рекао у Народној скупштини, образлажући Предлог закона о потврђивању Протокола за измену и допуну Споразума између влада Србије и САД о научној и технолошкој сарадњи.

"Сврха овог споразума између Србије и САД је јачање научних и технолошких потенцијала потписница, ширење и развој односа између најширих научних и технолошких заједница обеју земаља, као и унапређење научне и технолошке сарадње у областима од обостране користи у мирољубиве сврхе", навео је Ружић.

Главни циљ је, каже, размена идеја, информација, стручног знања и технологија у мирољубиве сврхе, као и заједничко учешће у научним и технолошким прегнућима од обостраног интереса.

Додао је да споразум даје основу за размену истраживача, научника, инжењера и техничких експерата, организовање заједничких семинара, научних конференција и састанака, обуку и унапређење стручног знања истраживача, спровођење заједничцких истраживачких пројеката и студија, успостављање партнерства између јавног и приватног сектора базираног пре свега на науци, као и успостављање других облика сарадње на научном, инжењерском и технолошком нивоу у базичним и примењеним наукама.

Ружић је подсетио да је Споразум између влада Србије и САД о научној и технолошкој сарадњи закључен 23. априла 2010. године, а истекао 21. јануара ове године.

Навео је да је америчка страна у децембру 2020. године иницирала продужење тог протокола за још десет година што је, додао је, српска страна прихватила као добар корак у билатералним односима две земље.

"С обзиром да је сам протокол истицао 21. јануара није било никаквих сметњи да се једна оваква иницијатива прихвати, усагласи и уведе у норму", рекао је Ружић.

EUR/RSD 117.5713
Најновије вести