Министарство прихватило продлог забране лова на кечиге

БЕОГРАД: Светска организација за природу (WWF) саопштила је данас да је Министарство заштите животне средине усвојило њен предлог да се забрани риболов кечиге, што ће значајно допринети обнављању популација ове веома угрожене врсте рибе. 
keciga pixabay
Фото: pixabay.com

WWF је у јуну објавио студију која је показала да се кечига интензивно лови у периоду ловостаја када је то забрањено због мреста, као и да се неометано продаје на пијацама и у ресторанима широм Србије испод законски прописане мере од 40 цм.

Изменом "Наредбе о мерама за очување и заштиту рибљег фонда", WWF очекује да ће се ова штетна пракса зауставити.

"Увођење забране резултат је заједничког рада Министарства заштите животне средине и WWF-а, што показује колико је значајна сарадња државних институција и организација цивилног друштва. Према “Извештају о стању животне средине у Републици Србији” током 2017. године излов кечиге повећан је за око 44 одсто. Верујемо да ће забрана лова на кечиге омогућити да се обнове популације ове врсте која је веома угрожена и на светском нивоу. Ово је велики успех за очување природе у Србији", истакла је Душка Димовић из WWF Адриа. 

Према Црвеној листи угрожених врста Међународне уније за заштиту природе (IUCN) кечига је сврстана као рањива врста, пре свега услед прекомерног излова, уништавања природних станишта и загађења. Иницијативу WWF-а подржали су Уједињени риболовци Србије и Асоцијација аласа Србије. 

"Желимо да похвалимо успешан пример сарадње стручне јавности, организација цивилног друштва и надлежног министарства на заштити и очувању биолошке разноврсности и рибљег фонда. Истовремено, позивамо све надлежне институције да учине додатни напор како би се ова привремена забрана, али и све остале обавезе у заштити рибљег фонда, спровеле у дело. Надамо се да ово неће бити једна од ситуација када законом регулисана правила остану само мртво слово на папиру", каже извршни директор Уједињених риболоваца Србије Љубомир Пејчић.

EUR/RSD 117.2821
Најновије вести