Министар: Историја говори; Кустурица: Црква се не успоставља декретом

БЕОГРАД: Министар културе Владан Вукосављевић поручио је данас, поводом дешавања у Црној Гори и подела које је изазвао тамошњи Закон о слободи вероисповести, да је културно историјски идентитет српског народа у Црној Гори доказан и неупитан, а редитељ Емир Кустурица да је тешко негирати да постоји црква која је пре 800 година утемељена, као што је тешко поверовати да се црква успоставља декретом".
spc
Фото: Tanjug (video, ilustracija)

Ову тему на данашњој конференцији за штампу, одржаној поводом предстојећег филмског фестивала Кустендорф на Мећавнику, покренуло је новинарско питање о спорном закону који СПЦ тумачи као покушај отимања њене имовине.

Вукосављевић је одгаварајући, констатовао да, када и ако постоје тенденције и намере да се неким „постисторијским инжињерингом“ ствари мењају из прошлости ка садашњости и будућности, онда за такве покушаје "треба имати много снаге и много лоше воље."

"Верујем да ће страсти, које су довеле до догађаја који нису охрабрујући, да се смире и да ће култура и историја саме за себе говорити својим јасним и гласним и свима разумљивим језиком, и да ће до смиривања тла свакако доћи рекао је Вукосављевић и додао да је културно историјски идентитет српског народа у Црној Гори је присутан и јасан, богат историјских доказа и неупитан.

Емира Кустурица истовремено истиче, да је, како каже "тешко негирати да постоји црква која је пре 800 година утемељена, као што је тешко поверовати да се црква успоставља декретом".

Он сукоб сукоб у Црној Гори повезује са са титоизмом, са којим се, како каже, није разрачунао ниједан народ бивше Југославије, што "потврђују и документи који своје место имају у најизразитијем примеру у Црној Гори. "

"Незаобилазан чеони судар двају концепција које су постојале свуда, али пошто је титоизам израженији у Црној Гори, сукоб са православном црквом овде је био све извеснији", закључио је Кустурица.

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести