Лончар на КБФ: Више пара у здравству, окренути се нековид пацијентима

КОПАОНИК: Јавни систем има више пара него раније, веће су инвестиције у њега а и улагања у стандард здравствених радника, закључено је на панелу Пандемија и одрживо финансирање здравства у Србији који је одржан на Копаоник бизнис форуму.
zlatibor loncar, Tanjug/Tanja Valić
Фото: Танјуг/Тања Валић

Презентирајући закључке модератор члан Председништва Савеза економиста Србије Драган Лончар је нагласио да су због ковида у претходном периоду великим делом занемарени нековид пацијенти и да би се њима сада требало више окренути.

Као веома позитивно је навео да је недавно одобрено 26 иновативних лекова, највише за карцином али и хепатиитис, дијабетес, срчану инсуфицијенцију, хемофилију, мултиплу склерозу.

Генерални директор компаније Ново Нордиск у Србији и Црној Гори Александар Поповић је оценио да је то проширење листе иновативних лекова веома позитивно и навео да једна од болести за коју су одобрени ови лекови јесте и дијабетес.

Ова хронична незаразна болест најбољи је пример одрзивог финансисрање здравства, што најбоље илуструје чињеница да мање од 30 одсто средстава иде на лечење, дакле кадрове и лекове а осталих 70 одсто на лечење последица неадекватног лечења дијабетеса.

Државни секретар Министарства здравља Предраг Саздановић је истакао да се Србија добро носила са пандемијом и да у почетку није било довољно опреме али да смо се брзо снабдели свом неопходном опремом.

Директорка Сектора за економске послове Републицког фонда за здравено осигурање Светлана Тадин је навела да од свих средства Фонда, 93 одсто иде на финансирање здравстене заштите и да је у периоду пандемије требало одговорити на повећане потребе.

Претходних година растао је ниво пара за плате и медицинске и немедцинске струке у условима ковида и крајем 2020. и почетком 2021. је запослено више од пет и по хиљада хиљада у здравственом систему, рекла је она.

Додала је да је од 2019. Фонд ушао у систем директног плаћања добављачима и да је обезбеђена набавка лекова и опреме на време што је било веома важно, посебно у време пандемије.

EUR/RSD 117.1734
Најновије вести