Кон: Рано је за ублажавање мера

БЕОГРАД: Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да се смањује број заражених корона вирусом, али да у сваком тренутку тај број може да превагне на другу страну и да је још рано за ублажавање мера.
kon
Фото: Tanjug (video)

Осим званичних података Министарства здравља, Кон је рекао да и подаци из ковид амбуланти такође показују да се смањује број првих јављања, односно нових случајева сумњи од којих се узима брис.

Он се свео на скоро трећину у односу на пре неколико недеља што сасвим сигурно показује да до пада долази, али то иде полако. Без обзира на то што се чини да је број нагло пао, још је, бар за Београд, то поступно смањење које још указује да је ситуација несигурна и да часком може да се поново превали на другу страну, рекао је Кон за Пинк.

Он сматра да је још рано причати о ублажавању мера јер смо, додао је, сами себи показали како знамо да реагујемо чим се опустимо.

Треба избећи да се то понови. Не кажем да неће бити разговора о томе, али још су то високе бројке. Оне треба да се смање на двоцифрене, па чак и на једноциферен број да би могли озбиљно о томе да разговарамо, рекао је Кон.

Упитан како би по његовом мишљењу требало да се одвија повратак у школу од првог септембра и настава, Кон је рекао да је најважније да се деца узраста од првог до четвртог разреда социјализују и крену у школу, као и да се у том узрасту ретко јављају тешке форме.

Све то је битно схватити, и ако се добро предузимају мере заштите, у том узрасту, највише може да се уради и да се највише науче како да се штите у овом периоду. На томе треба да буде тежиште, рекао је Кон.

Навео је да су сви модели узети у разматрање, као и да ће се у наредном периоду приремати за то.

Различита су искуства. Постоје искуства када је полазак у школе који није добро припремљен довео до заражавања, и то треба избећи. Ако се све добро припреми, ризик ће се свести на минимум, рекао је Кон.

Када је у питању други талас епидемије, Кон каже да је мали број земаља успео да заврши и први талас.

Чим немамо период од 28 дана на нули, не можемо да причамо о изласку из првог таласа. Све је ово први талас, додао је Кон.

EUR/RSD 117.5731
Најновије вести