Кон: Биће сигурно отварања, али опрезност неопходна

БЕОГРАД: Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон изјавио је данас да не може да прејудицира одлуке Кризног штаба који данас заседа, али је најавио да ће сигурно бити отварања.
predrag kon yt
Фото: Youtube Printscreen

Он је за РТС рекао да морамо да будемо опрезни, јер "чим се опустимо то се види за недељу дана" и додао да смо из неповољне ситуације прешли у несигурну епидемиолошку ситуацију.

"У наредним данима имаћемо последице опуштања које је било за време празника. Непоштовање мера ће успорити пад бројки, али не толико", рекао је Кон и додао да смо свакако у ситуацији пред отварање.

Према његовим речима, медицински део је тражио да се затворени делови кафића отварају тек после 15. маја, али економски разлози су јаки, тако да је то разлог због ког није хтео да прогнозира данашње одлуке Кризног штаба.

Кон је поновио да је вакцинација најважнија јер се подиже баријера и ствара колективни имунитет.

Навео је да је у Београду близу 44 одсто грађана вакцинисано, а да је око 600.000 градајан примило обе дозе вакцине.

"До сад смо позивали старије да се вакцинишу, сада су на реду млађи. Зато ће почети и познате личности да се вакцинишу и да позивају своје пратиоце, што је веома битно", рекао је Кон и додао да је значајна вакцинација у тржним центрима.

Почела седница Кризног штаба

БЕОГРАД: Седница Кризног штаба, на којој ће бити размотрена епидемиолошка ситуација, почела је данас око 16 сати.

Према ранијим најавама, на састанку ће се разматрати одлука о отварању угоститељских објеката.

Члан Кризног штаба епидемиолог др Предраг Кон рекао је раније данас да не може да прејудицира одлуке штаба, али је рекао да ће сигурно бити отварања.

Према његовим речима, медицински део штаба је тражио да се затворени делови кафића отварају тек после 15. маја, али да су економски разлози су јаки.

EUR/RSD 117.5713
Најновије вести