КЦВ: Трансплантације органа после више од годину дана

НОВИ САД: У Центру за трансплантацију ћелија, ткива и органа КЦ Војводине, током последњих недељу дана урађене су три трансплантације бубрега пореклом од живог сродног даваоца органа, што је први пут ове године.
klinicki centar vojvodine operacija
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Процедуре су обављене према плану операције и сви даваоци и примаоци бубрега су под контролом, са добром функцијом трансплантираних органа и повољним клиничким послеоперативним током, наведено је у саопштењу Центра.

"Ове за КЦ Војводине рутинске процедуре обављене су по први пут у току 2021. године, након паузе која је настала због високог ризика за развој корона вируса у последњих годину и по, што је условило привремени прекид трансплантационих процедура у КЦВ", наводи се у саопштењу.

Процедуре су спроведене уз максимално поштовање свих мера предострожности и превенције могућег развоја ковида 19, које подразумевају вакцинацију даваоца и примаоца, вакцинацију особља укљученог у процес трансплантације, негативне ПЦР тестове, као и мере стриктне изолације болесника.

"Уз то, од ове недеље активиран је и процес препознавања и дијагностике потенцијалних давалаца органа од стране преминулих особа и мождане смрти, што представља кључни моменат за поновно активирање процеса трансплантације јетре, бубрега, срца и других органа уз апсолутно поштовање воље породице преминулих особа и праћење процедура заснованих на закону и правилницима издатим од стране Управе за биомедицину Министарства здравља", наводе у саопштењу.

Из Центра поручују да су недавне трансплантације матичних ћелија хематопоезе обављене на Клиници за хематологију КЦ Војводине веома значајне за лечење малигних болести крви, те да то указује на нормализацију режима врхунских медицинских процедура у КЦ В, а што ће, закључују, побољшати квалитет лечења.

 

EUR/RSD 117.3357
Најновије вести