Горска служба спасавања: Људи потцењују Фрушку гору

Било је потребно времена да људи најпре сазнају, а потом и стекну навику да за помоћ у невољи на Фрушкој гори и околини могу да се обрате станици Горске службе спасавања у Новом Саду.
ГСС/ Станица Горске службе спасавања у Новом Саду постоји од 2017. године
Фото: ГСС/ Станица Горске службе спасавања у Новом Саду постоји од 2017. године

Сходно томе, сасвим је и логично што се број интервенција ове добровољне и непрофитне организације годинама повећавао, а прошле их је било највише од када је у мају 2017. формиран одељак у највећем граду Војводине.

– Тренутно смо једна од најактивнијих станица са све већим бројем акција најпре због посећености Фрушке горе – каже заменик начелника станице Горске службе спасавања (ГСС) у Новом Саду Игор Аћимовић. – У почетку нисмо имали много посла, јер људи нису знали да могу да нас зову. Било је неколико мањих интервенција, уз наше обавезно присуство на Фрушкогорском маратону и другим турама, али како је време одмицало, све више њих је почело да нас контактира.

Генерално је ГСС прошле године на територији целе Србије имао повећан број акција у општим планинарским условима. Станица у Новом Саду интервенисала је петнаестак пута. У доста наврата спасиоци су успевали да реше проблем и телефонским путем када су их људи звали зато што су се изгубили. Уз прецизне смернице и савете све ситуације су успешно решене, али су у таквим случајевима припадници ГСС–а одмах у приправности, ако се укаже потреба да и изађу на терен. Било је и таквих акција прошле године.

Фото: ГСС/Прошле године ГСС на Фрушкој гори интервенисао око петнаестак пута

– Зову нас за разне ствари. Проблем је што многи потцењују Фрушку гору. Неприпремљени су, крену у шетњу са децом у пет поподне, ухвати их мрак, имају погрешну процену временских прилика, тежине и дужине стаза, необавештени су. Зато смо и имали највише интервенција због губљења, неретко и по мраку, а били су чести и преломи ноге, који је у једном случају био проузроковн падом са квада – осврнуо се Аћимовић на прошлогодишње акције.

Узимајући у обзир ове податке, формирање станице у Новом Саду је био добар потез. Да би се основало представништво ГСС у неком месту потребно је да у њему буде најмање шест активних спасилаца. 

– Нас је те 2017. било довољно, а сада нас има петнаесторо са овереном лиценцом, од којих је једна девојка. Када смо почели, од опреме смо имали неколико медицинских ранчева, после смо добили и технички са допунском медицинском опремом, као и аутомобил “Дачију”. Како је време одмицало и колико је служба била у могућности и развијала се, допуњавали су нам опрему и сада је имамо доста више. 


Обука нових чланова два пута годишње

Сваке године ГСС организује обуку за нове чланове, који треба да се јаве локалној станици. Курс се одржава по модулима – општи, технички и медицински, два пута годишње, на пролеће и јесен.

– Они који успешно заврше курс, крећу се од приправника, па постану спасиоци, вође тимова, а добијају и друга звања као што су медицинари, техничка лица... – објашњава Игор Аћимовић.

Доступни у сваком тренутку

Станица Горске службе спасавања у Новом Саду увек је на располагању грађанима.– Ми, Београд и Ниш имамо стална дежурства, одређујемо их унапред и увек се јављамо на телефон и доступни смо у сваком тренутку – каже Игор Аћимовић.  Контакт новосадске станице ГСС је 063-466-469.


Чланови ГСС–а лиценцу обнављају сваке године у току августа, септембра и октобра, а тај процес састоји се од провере физичке и техничке спреме и теста и практичне провере из медицине. Обнављају се сви елементи онога што је најбитније за рад. Последњих година дошло је до формирања више станица у земљи. Раније је све било централизовано, како због мање опреме, тако и због мање активности чланова. Сада је другачија ситуација. Осим Београда, Ниша и Крушевца, постоје станице и у Бору, Бољевцу, Новом Пазару и Новом Саду.

– И пре оснивања станице, када је било потребе, ми са локала смо ишли на терен. Када се, на пример, одржава Фрушкогорски маратон, једна од најмасовнијих манифестација у земљи, дођу колеге из других станица и места, као што и ми идемо на разне акције. То је и даље пракса.

Горска служба спасавања успешно сарађује са другим секторима, а у случају станице у Новом Саду то су Национални парк “Фрушка гора”, ватрогасци и полицијске управе.

– Годинама ГСС има уговор са Директоратом цивилног ваздухопловства по ком ми излазимо први на терен у случају пада било које летелице. На задацима одлично сарађујемо са Полицијским станицама Сремски Карловци, Петроварадин, Ириг и осталим представницима Министарства унутрашњих послова. Горска служба спасавања је члан Републичког штаба за ванредне ситуације и самим тим су њене локалне станице део градских штабова за ванредне ситуације, као што је и случај са новосадском – истакао је Игор Аћимовић.

Кристина Бугарски

EUR/RSD 117.5731
Најновије вести