Епископ Иринеј одликован за заслуге помирења Србије и Мађарске

БЕОГРАД: Епископ новосадски, бачки, сомбордски и сегедински др Иринеј (Мирко) Буловић одликован је данас на свечаности у Патријаршији, којој је присуствовао и патријарх српски Порфирије, средњим крстом мађарског ордена заслуге.
irinej
Фото: Танјуг (видео)

Епископу је у име председника републике Јаноша Адера орден уручио вицепремијер мађарске Жолт Шемјен, а додели су, поред делегације мађарске и представници мађарске националне мањине у Србији, као и навиши црквени великодостојници.

"Улога Иринеја Буловића у историјском помирењу мађарског и српског народа и његов рад на промоцији међуверског дијалога значајно су допринели јачању поверења и развоју односа између два народа", поручио је мађарски амбасадор Атила Пинтер Наводећи заслуге владике Иринеја Буловића за ово високо мађарско одликовање.

Он је поручио да је после процеса помирења дошло време да обе земље забораве ране из прошлости и гледају у будућност.

"Веома сте ме обрадовали овим гестом који ничим посебним не заслужујем", рекао је епископ Иринеј, који наведе неке од блиставих историјских момената између Србије и Мађарске, али и своје блиске и личне контакте са мађарском заједницом које су биле део његовог одрастања, али су се одржали све до данас.

"То што сте Ви и господин председник мађарске истакли као неку моју заслугу, уствари је само мој покушај да поступампо нашој хришћанској вери и савести", поручио је епископ Иринеј.

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести