Бугарска сврстала Србију међу државе у црвеној зони

БЕОГРАД: Бугарска је сврстала Србију међу државе у црвеној зони, што значи да особе које долазе из наше земље не могу да уђу у Бугарску.
e
Фото: pixabay.com

Министарство спољних послова Србије објавило је на сајту ко је све изузет из ове забране, као и услове под којима те особе могу да уђу у Бугарску.

Како се прецизира, од забране уласка изузета су деца млађа од 12 година, као и путници у транзиту, у случају када се може гарантовати напуштање територије Бугарске без задржавања.

Забрана не важи ни за пограничне раднике, тј. особе која живе у Бугарској и свакодневно или најмање једном недељно путују у државу чланицу ЕУ, Турску, Србију или Северну Македонију, ради обављања делатности као запослено или као самозапослено лице, као и особе које живе у наведеним државама и свакодневно или најмање једном недељно путују у Бугарску, ради обављања делатности као запослено или као самозапослено лице.

Изузетак важи и за бугарске држављане и стране држављане са регулисаним боравком у Бугарској и чланове њихових породица, држављане ЕУ, Европске економске заједнице и Швајцарске Конфедерације и чланове њихових породица, који долазе из држава-чланица ЕУ, ЕЕЗ и Швајцарске Конфедерације;

Забрана се не односи ни на медицинске специјалисте, медицинске научне раднике, социјалне раднике и њихове руководиоце када је циљ путовања у вези са професијом коју обављају.

Из забране су изузети и радници који учествују у доставама лекова, медицинских производа и личних заштитних средстава, медицинске апаратуре, укључујући њено инсталирање и подршку, као и државни званичници и чланови њихових делегација.

Забрана не важи ни за дипломате, чланове административно-техничког особља страних представништава, службенике међународних организација, војна лица, службенике служби безбедности и јавног реда и мира, и хуманитарне раднике приликом обављања њихових обавеза, као и чланови њихових породици.

У Бугарску могу да уђу и возачи и стјуарди који врше међународни превоз путника, возачи теретних моторних возила, ангажовани на међународном превозу робе и терета, посаде пловила и особе које пружају техничку подршку пловилима, која при уласку на територију Бугарске обављају своје службене дужности.

Посаде ваздухоплова, ангажоване на летовима до и са бугарских јавних аеродрома и особе које технички опслужују ваздухоплове такође могу да уђу у Бугарску, као и ученици, студенти и докторанди који живе у Србији, Грчкој, Турској, Северној Македонији и Румунији и свакодневно или најмање једном недељно путују у Бугарску ради школовања.

Исто важи и за ученике, студенте и докторанде који живе у Бугарској и свакодневно или најмање једном недељно путују у Србију, Грчку, Турску, Северну Македонију и Румунију, ради школовања.

Из забране су изузете и особе које долазе из држава с којима Бугарска има споразум о слободном преласку границе на реципрочној основи, људи који путују из хуманитарних разлога у смислу одредаба Закона о странцима у Бугарској, сезонски пољопривредни радници и радници у области туризма, страни држављани ради добијања указа о стицању бугарског држављанства.

Забрана не важи ни за стране студенте, носиоце виза типа "Д", добијене по основу школовања и друге особе, које су добиле одобрење министра здравља или од њега овлашћеног заменика министра, на основу писменог предлога министра, када то налажу посебно важни конкретни разлози.

У Министарству напомињу да су особе које спадају у неку од наведених категорија изузетака ослобођене карантина уколико прикажу валидни сертификат о потпуној вакцинацији или о прележаном Ковиду-19 и негативан ПЦР тест не старији од 72 сата од тестирања.

Особе које спадају у неку од наведених категорија изузетака, а која поседују само негативан ПЦР тест не старији од 72 сата од тестирања (тј. немају сертификат о вакцинацији или о прележаној болести), одређује се карантин у кућним условима у трајању од 10 дана.

Страним држављанима којима је одобрен боравак у Бугарској и члановима њихових породица, који поседују само један од тражених докумената дозвољава се улазак у Бугарску уз одређивање карантина у кућним условима у трајању од 10 дана који могу прекинути ако добију негативан ПЦР тест у року од 24 часа од уласка у Бугарску.

Уколико не поседују сертификат о вакцинацији, нити сертификат о прележаној болести, нити негативан ПЦР тест, одређује се карантин у кућним условима у трајању од 10 дана без могућности скраћивања рока.

Деци узраста од 12 до 18 година, која долазе из држава у црвеној зони, дозвољава се улазак са негативним ПЦР тестом.

У случају да не поседују тест, одређује им се карантин у кућним условима у трајању од 10 дана.

Уколико имају одобрен боравак у Бугарској, карантин могу прекинути ако добију негативан ПЦР тест у року од 24 часа од уласка у Бугарску.

EUR/RSD 117.5815
Најновије вести