Боцан-Харченко отворио изложбу "Најлепша земља"

БЕОГРАД: Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко отворио је на Калемегдану изложбу уметничких фотографија "Најлепша земља", коју је организовао Центар Руског географског друштва (РГД) у Србији, а уз подршку НИС-а.
b
Фото: Tanjug (Jadranka Ilić)

Изложени су финалисти и победничке фотографије на годишњем Сверуском фото-конкурсу РГД "Најлепша земља", који је посвећен очувању изворне природе Русије и неговању брижљивог односа преме животној средини кроз уметност фотографије.

Једини услов је да су фотографије направљене у Русији, а од 2015. када је почео конкурс стигло је више од пола милиона фотографија, које је направило више десетина хиљада фотографа из Русије и иностранства и које приказују лепоту земље од Курилских острва на истоку до Курске превлаке на западу, од Земље Франца Јозефа на северу до планина Дагестана на југу Русије.

Са својих 12 мора, 11 часовних зона, 10 природних зона Русија представља неисцрпну инспирацију за фотографе и без њених препознатљивих феномена као што су Бајкалско језеро, кањон реке Сулак, Кључевскаје Сопке и Урала.

Александар Боцан-Харченко истакао је да је та изложба, као и свака активност РГД, израз љубави Русије према Србији и Србије према Русији.

Фото: Tanjug (Jadranka Ilić)

Сада је немогуће замислити да је таква изложба могућа у било ком месту у Европи, осим у Србији, зато што Србија одлучно одбацује све што жели да јој наметне колективни Запад, културу одрицања свега руског, укључујући и саму лепоту земљу. Та лепота тражи нашу одговорност и спремност да бранимо нашу земљу и лепоту наше земље, поручио је руски амбасадор.

Он је истакао да РГД даје доста значајан и опипљив допринос развоју сарадње Русије и Србије у свим областима, као и да је то једно од јединствених удружења у Русији, јер обухвата све што је могуће: науку, истраживање, образовање, културу.

Заступник РГД у Србији Мирољуб Милинчић истакао је да је филијала у Србији основана пре осам година најстарија и најактивнија инострана филијала и да је у њој реализована припремна фаза неких од најзначајнијих пројеката РГД попут чувеног "Пројекта 10.110 километара невероватне Русије".

Ово нам је 70. изложба на простору Србије, БиХ и Црне Горе. Посвећујемо је 18. августу, дану када је 1845. основано РГД, казао је Милинчић.

Заменик генералног директора НИС Вадим Смирнов рекао је да је погледао изложбу и да је од свих места која су приказана, за својих 58 година живота, био само на три.

То је велика срамота, али и показује колико је то велика земља и колике су лепоте у њој. Већ 20 живим у Србији и ако би неко пожелео да отвори изложбу ''Србија најлепша земља на свету'', ми бисмо то подржали, јер је и то истина, поручио је Смирнов.

Председник Савета РГД Душан Бајатовић рекао је да је изложба приказ руске културе, лепоте и помало руске природе и традиције у слободној Србији.

А за слободну Србију велику заслугу има и Русија, било да је она царска, комунистичка или савремена Путинова Русија. То је Русија на путу слободе, као што и Србија треба да буде на путу слободе и да победе све традиционалне вредности, рекао је Бајатовић.

EUR/RSD 117.2933
Најновије вести